Quantcast

Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων από τη Γάζα προς το Ισραήλ

Η  Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητεί με σημερινό της μήνυμα τον άμεσο τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων από τη Γάζα προς το Ισραήλ και προειδοποιεί τους δράστες των επιθέσεων ότι θέτουν σε κίνδυνο αφενός την πολιτική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, αφετέρου τους ίδιους τους αμάχους που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα. 

Η ΕΕ υποστηρίζει μάλιστα τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Αιγύπτου για εξομάλυνση της κατάστασης.

Η ΕΕ ζητά όπως "οι αδιάκριτες πυραυλικές επιθέσεις από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν αμέσως", και υπενθυμίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη θεμελιώδη της δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλιστα, "επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της στις πιέσεις της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών να μειώσουν τις εντάσεις στη Γάζα και αναμένει από όλα τα μέρη να συνεργαστούν μαζί τους για να αποκαταστήσουν την ηρεμία".

"Μαζί με τη διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε όλους όσους υποφέρουν από αυτή τη σύγκρουση και να συνεργαστούμε με αυτούς που υπηρετούν τους σκοπούς της ειρήνης", ξεκαθαρίζει η Φ.Μογκερίνι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο, "οι επιθέσεις αυτές προκαλούν αδιανόητο πόνο στους Ισραηλινούς και υπηρετούν μόνο τους σκοπούς της ατελείωτης βίας και μιας ατελείωτης σύγκρουσης".

Προειδοποιεί μάλιστα πως "μια νέα κλιμάκωση θέτει σε κίνδυνο επίσης να αναστρέψει το έργο που επιτελείται για την ανακούφιση των δεινών των ανθρώπων στη Γάζα που πληρώνουν ήδη υψηλό τίμημα, καθώς θρηνούμε ήδη πολλά θύματα" και "θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τις προοπτικές μακροπρόθεσμων λύσεων, οι οποίες προϋποθέτουν την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για το Ισραήλ και άρση των περιορισμών πρόσβασης και μετακίνησης".

"Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια όλων των θυμάτων και στον ισραηλινό λαό και επιθυμούμε την ταχεία ανάκαμψη των τραυματιών", καταλήγει η Φ.Μογκερίνι.

Ήδη από χθες η Ύπατη Εκπρόσωπος είχε ζητήσει να σταματήσουν αμέσως τα πυρά από τη Γάζα προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας για αποφυγή μιας επικίνδυνης κατάστασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της ζωής των αμάχων. "Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν με ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια". "Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να θέσει τέρμα στη βία", σύμφωνα με την ΕΕ. Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Εθνών για εξομάλυνση  έχουν την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.