Quantcast

Μαραθώνια συνάντηση Μπόλτον-Πατρούσεφ στην Μόσχα για την προώθηση διαλόγου και συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας

Εποικοδομητικές και ουσιαστικές ήσαν οι διάρκειας πέντε ωρών συνομιλίες που είχε στην Μόσχα ο  σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε  το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Οι δύο πλευρές συζήτησαν με ειλικρίνεια τις προοπτικές οικοδόμησης του διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας που σχετίζονται με την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο Νικολάι Πατρούσεφ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν μάλιστα την επέκταση της Συνθήκης  START για τον έλεγχο των εξοπλισμών για άλλα πέντε χρόνια,  καθώς λήγει το 2021, αλλά ο Νικολάι Πατρούσεφ δεν διευκρίνισε αν επετεύχθητε συμφωνία στο θέμα αυτό.  

Πατρούσεφ και Μπόλτον συζήτησαν επίσης ζητήματα  που αφορούν τη ρωσο-αμερικανική συνεργασία  όπως και φλέγοντα περιφερειακά ζητήματα.      

Αναμένεται ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψης εργασίας  που πραγματοποιεί ο Μπόλτον στην Μόσχα θα γίνει δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Μια τέτοια συνάντηση ετοιμάζεται» είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.  

Ωστόσο αργότερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Μπόλτον αύριο Τρίτη  23 Οκτωβρίου, για να  ακούσει τις επεξηγήσεις του  επί σωρείας  θεμάτων, επισημαίνοντας πως «η συνάντηση θα είναι σημαντική».