Quantcast

Νέα ήττα της Μέι: Το Βρετανικό Κοινοβούλιο απέρριψε ξανά το σχέδιό της για Brexit

Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση του Κοινοβουλίου. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μακράν το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η ομαλή έξοδος από την ΕΕ. Και η συμφωνία που έχουμε είναι η καλύτερη και η μόνη διαθέσιμη», είπε η Μέι στους βουλευτές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα γίνει ψηφοφορία για να αποφασίσει το Κοινοβούλιο αν είναι υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτή θα είναι μια «ελεύθερη ψήφος» για τους βουλευτές των Συντηρητικών, ανέφερε η Μέι και συμπλήρωσε «Ο καλύτερος τρόπος είναι να φύγουμε από την ΕΕ με συμφωνία. Πιστεύω ακόμη ότι υπάρχει η πλειοψηφία στη βουλή για αυτό».

Αν οι βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της άτακτης εξόδου, τότε αυτό θα αποτελέσει κυβερνητική πολιτική, συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Αν ψηφίσουν κατά, τότε την Πέμπτη θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία, για την παράταση του άρθρου 50. Η παράταση δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Η ΕΕ θέλει να ξέρει αν η Βρετανία επιθυμεί την ανάκληση του άρθρου 50 (σ.σ. με το οποίο θα γίνει το Brexit) ή αν θέλει δημοψήφισμα.

«Έχει έρθει η ώρα για εκλογές», διεμήνυσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Βρυξελλών. Η δεύτερη απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων της συμφωνίας ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit «έχει αυξήσει σημαντικά» τον κίνδυνο ενός επιβλαβούς διαζυγίου χωρίς συμφωνία, δήλωσε εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Μας θλίβει η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τουσκ, που συμπλήρωσε: «Από την πλευρά της ΕΕ, έχουμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτύχουμε μία συμφωνία… είναι δύσκολο να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».