Quantcast

Στην Άγκυρα την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιράν

Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Άγκυρα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Προεδρίας του Ιράν.

Ο Ροχανί θα συνοδεύεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της  διήμερης επίσκεψης. Ερντογάν και Ροχανί θα προεδρεύσουν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικών Υποθέσεων, στο οποίο οι δύο χώρες αναμένεται να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Νωρίτερα, ο Ροχανί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκικού Κοινοβουλίου Μπιναλί Γιλντιρίμ και εξέφρασε την επιθυμία του να βελτιωθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ιράν - Τουρκίας και να επιταχυνθεί η εφαρμογή της συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και ενεργειακών θεμάτων.

Το Ιράν ζητά από την Τουρκία, εκτός από τους άλλους εμπορικούς εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα και η Ρωσία, να λάβει μέτρα εναντίον των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 8 Μαΐου, όταν ανακοίνωσαν την αποχώρηση  από το JCPOA, πιο γνωστό ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.