Quantcast

Συμβούλιο της ΕΕ: Αποφάσεις για το κόστος πληρωμών σε ευρώ, τα απλήρωτα διόδια και τη συμφωνία με Μαρόκο

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την ευθυγράμμιση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ μεταξύ των χωρών εντός και εκτός της ευρωζώνης και την αύξηση της διαφάνειας των τελών που σχετίζονται με υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Βάσει της μεταρρύθμισης, θα ευθυγραμμισθούν τα τέλη για τις διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ για υπηρεσίες όπως μεταφορές πίστωσης, πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών, με τα τέλη για τις αντίστοιχες εθνικές πληρωμές της ίδιας αξίας στο εθνικό νόμισμα του κράτους μέλους όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών του χρήστη υπηρεσιών πληρωμών.

Το μέτρο αυτό θα επεκτείνει τα οφέλη των φθηνών διασυνοριακών μεταφορών ποσών σε ευρώ σε επιπλέον 150 εκατ. καταναλωτές εκτός ευρωζώνης και, δυνητικά, σε επιπλέον 2,5 δισ. συναλλαγές ετησίως. Επιπλέον, θα θεσπισθούν περαιτέρω απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με τις επιβαρύνσεις για υπηρεσίες συναλλαγματικής μετατροπής. Όταν οι καταναλωτές πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα ή αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, μπορούν να επιλέγουν να πληρώσουν είτε στο τοπικό νόμισμα είτε στο νόμισμα της χώρας τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι καταναλωτές θα ενημερώνονται για τα ισχύοντα τέλη προτού κάνουν την επιλογή τους. Αυτό θα επιτευχθεί με τη θέσπιση υποχρέωσης να δημοσιοποιούνται τα τέλη που επιβάλλονται ως ποσοστό περιθωρίου όλων των τελών συναλλαγματικών μετατροπών σε σύγκριση με την τελευταία διαθέσιμη συναλλαγματική ισοτιμία της ΕΚΤ. Αυτό το νέο επίπεδο διαφάνειας έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ενισχύοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων παρόχων υπηρεσιών συναλλαγματικών μετατροπών. Από το 2002 ισχύουν τα ίδια τέλη για τις διασυνοριακές και τις εθνικές πληρωμές σε ευρώ εντός της ευρωζώνης, ενώ οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ από χώρες εκτός της ευρωζώνης υπόκεινται σε υψηλά τέλη.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επιπλέον να παρατείνει έως τις 6 Μαρτίου 2020 τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 12 προσώπων που έχουν αναγνωρισθεί ως υπεύθυνα για την υπεξαίρεση ουκρανικών κρατικών κεφαλαίων ή για κατάχρηση εξουσίας που ζημίωσε τα δημόσια ταμεία της Ουκρανίας. Τα περιοριστικά μέτρα εις βάρος ενός προσώπου δεν παρατάθηκαν. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην ετήσια επανεξέταση των μέτρων. Το καθεστώς επιβολής περιοριστικών μέτρων ισχύει από τις 5 Μαρτίου 2014, και από τότε παρατείνεται σε ετήσια βάση.

Εν συνεχεία, το Συμβούλιο ενέκρινε νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών για τα μη καταβαλλόμενα διόδια, ώστε οι εθνικές αρχές των κρατών μελών να έχουν αμοιβαία πρόσβαση στα εθνικά τους δεδομένα σχετικά με τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, προκειμένου να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οδικά τέλη. Το νέο σύστημα αποτελεί μέρος των επικαιροποιημένων κανόνων τηλεδιοδίων που εγκρίθηκαν σήμερα επισήμως από το Συμβούλιο, μετά την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2018.

Οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν εξάλλου τα συστήματα τηλεδιοδίων πιο διαλειτουργικά και συνεπώς πιο οικονομικώς αποδοτικά και φιλικά προς τον χρήστη. Θα άρουν τους διοικητικούς φραγμούς, όπως τις επαχθείς διαδικασίες έγκρισης και τις τοπικές, μη τυποποιημένες τεχνικές προδιαγραφές. Ως εκ τούτου, οι πάροχοι τηλεδιοδίων θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά είσπραξης διοδίων.

Σε άλλη του απόφαση το Συμβούλιο αναπροσαρμόζει τους κανόνες περί σήμανσης των ελαστικών ως προς την ενεργειακή απόδοση και επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής τους στα ελαστικά για βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Οι ετικέτες θα είναι πιο ευδιάκριτες για τους καταναλωτές και θα περιλαμβάνουν πληροφορίες για την πρόσφυση στο χιόνι και τον πάγο. Το Συμβούλιο καθόρισε σήμερα τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με τους προτεινόμενους νέους κανόνες.

Τέλος το Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα απόφαση για τη σύναψη της συμφωνίας σύμπραξης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου, του πρωτοκόλλου εφαρμογής της, καθώς και της ανταλλαγής επιστολών που τη συνοδεύουν, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.Στη συμφωνία λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Φεβρουαρίου 2018, στην υπόθεση C-266/16.

Ο κανονισμός εκδίδεται κατόπιν της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου 2019 γεγονός που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο από την πλευρά της ΕΕ. Ωστόσο, για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, το Βασίλειο του Μαρόκου πρέπει επίσης να ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης.

Σύμφωνα με το τετραετές πρωτόκολλο για την εφαρμογή της συμφωνίας, κατανέμονται αλιευτικές δυνατότητες στην ΕΕ σε αντάλλαγμα συνολικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς ύψους 208 εκατ. ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος της συνεισφοράς αυτής προορίζεται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της αλιευτικής οικονομίας του Μαρόκου και του αλιευτικού τομέα της Δυτικής Σαχάρας.