Quantcast

Η Κομισιόν ενέκρινε επένδυση 121 εκατ. ευρώ για αυτοκινητοδρόμους στην Ελλάδα

Eπένδυση 121 εκατ. ευρώ "για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη χερσόνησο του Ακτίου με την Ιόνια οδό, ένας βασικός οδικός άξονας για τη σύνδεση της βορειοδυτικής με τη νότια Ελλάδα", ενέκρινε σήμερα η Κομισιόν και αναμένεται να ανακοινώσει στην Ελλάδα η αρμόδια Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν, λίγο πριν από τις επαφές της Επιτρόπου στην Αθήνα, "η επιτυχής μελέτη, εκτέλεση ή ολοκλήρωση των έργων αυτών κατέστη δυνατή χάρη στο σχέδιο με τον τίτλο `Νέο ξεκίνημα για την εργασία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα` , το οποίο η Κομισιόν δρομολόγησε το σχέδιο αυτό το 2015 με σκοπό να συμπληρώσει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς στις 20 Αυγούστου 2018".

"Το σχέδιο προέβλεπε έκτακτα μέτρα για να διευκολυνθεί η μεγιστοποίηση της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα, με απώτερο σκοπό τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων", αναφέρει η Κομισιόν.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 5 Οκτωβρίου "η επίτροπος κ. Κρέτσου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του έργου αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, για την ολοκλήρωση του οποίου η ΕΕ χορήγησε 125 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 έτη" και "το έργο αυτό θα βελτιώσει την υδροδότηση για τους 75.000 κατοίκους στη γειτονική πόλη του Βόλου".

Σύμφωνα με την Κομισιόν στις 4 Οκτωβρίου η επίτροπος Κ. Κρέτσου "θα επισκεφτεί το έργο στη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του" και το οποίο "θα μειώσει κι άλλο τον χρόνο του σιδηροδρομικού ταξιδιού Αθήνα-Θεσσαλονίκη" στις τρεισήμισι ώρες.

"Η μακροχρόνια και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη από διαφορετικά ταμεία της ΕΕ, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, είχε τεράστια συμβολή στην κατασκευή της γραμμής", αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος "η επίτροπος Κρέτσου θα επισκεφτεί επίσης το εμπορευματικό συγκρότημα του Θριάσιου Πεδίου στην Αττική, τον πρώτο ολοκληρωμένο σταθμό εμπορευματικών και σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, για τη δημιουργία του οποίου έχουν χορηγηθεί 200 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ".

"Το συγκρότημα αυτό θα αποτελέσει έναν βασικό κόμβο της σιδηροδρομικής αρτηρίας Αθήνας-Θεσσαλονίκης και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει η Κομισιόν.