Quantcast

Παρουσίαση του συστήματος εντοπισμού νοθευμένων καυσίμων με την τεχνολογία του μοριακού ιχνηθέτη

Τη στήριξη της κυβέρνησης σε πρωτοβουλίες της αγοράς για πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα εξέφρασε σήμερα το στέλεχος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Πέτρος Αλληλούμης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβεία για την παρουσίαση συστήματος εντοπισμού νοθευμένων καυσίμων και προϊόντων λαθρεμπορίου με την τεχνολογία του μοριακού ιχνηθέτη.

Ο κ. Αλληλούμης ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την εξυγίανση της αγοράς, πρόσθεσε ότι η ιχνηθέτηση είναι άρτια λύση για το θέμα και εκτίμησε πως όταν οι εκπρόσωποι της αγοράς έρχονται μαζί, οι λύσεις είναι καλύτερες από το να επιβληθούν από τις υπηρεσίες ή το κράτος.

Η ιχνηθέτηση των καυσίμων προβλέπεται από τη νομοθεσία, ήδη, από το 2012 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Ένα από τα εμπόδια -όπως τονίστηκε σήμερα -ήταν το αίτημα για γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης του ιχνηθέτη, το απόρρητο της οποίας διαφυλάσσεται για την αποφυγή διαρροής.

Η ιχνηθέτηση συνίσταται στην προσθήκη στα καύσιμα μίας ουσίας, του ιχνηθέτη, η ύπαρξη της οποίας -σε συγκεκριμένη αναλογία που προβλέπεται από τη νομοθεσία- αποτελεί την ένδειξη εάν το καύσιμο είναι καθαρό ή νοθευμένο.

Η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ (Kate Smith), σε σύντομη παρέμβασή της, σημείωσε ότι η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο.

Το σύστημα που παρουσιάστηκε σήμερα είναι της εταιρείας Authentix και εφαρμόζεται από αρκετές επιχειρήσεις για κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται με φορητό εξοπλισμό στον δρόμο ή σε πρατήριο και το αποτέλεσμα βγαίνει επιτόπου σε 20 δευτερόλεπτα. Αν είναι αρνητικό, δηλαδή αν προκύπτει νοθεία, τότε το δείγμα μεταφέρεται σε χημικά εργαστήρια, κρατικά ή ιδιωτικά, τα οποία με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ακούστηκαν στη σημερινή εκδήλωση, οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων κυμαίνονται από 300 εκατ. έως 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Ρομπέρτο Καραχάννας, στέλεχος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, υπογράμμισε ότι η υψηλή φορολογία, που αντιστοιχεί σήμερα στο 70-75% της τελικής τιμής, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για λαθρεμπόριο, ενώ επισήμανε ότι για την επιτυχία του συστήματος χρειάζονται έλεγχοι και αυστηρές ποινές.

Το κόστος του συστήματος εκτιμάται σε χιλιοστά του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου, ενώ μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε διάστημα τριών μηνών. Εκτός από τα καύσιμα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση της αυθεντικότητας φαρμάκων, προϊόντων καπνού, ποτών κ.ά. Η εφαρμογή του στην αγορά καυσίμων της Σερβίας οδήγησε σε αύξηση των εσόδων κατά 150 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 80 εκατ.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι του κλάδου, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.ά.