Quantcast

Πώς ξεδιπλώνονται οι φόροι του 2019 – Τα «βάρη» για το νέο έτος και τα σχέδια για 12 δόσεις

Τα βάρη για τους φορολογούμενους το νέο έτος, οι «δύσκολοι» μήνες και τα σχέδια για σπάσιμο των υποχρεώσεων σε 12 δόσεις. Η ελάφρυνση που προβλέπεται στον ΕΝΦΙΑ και ποιες είναι οι ημερομηνίες των... κρίσιμων ραντεβού με την Εφορία.

Η μοναδική ελάφρυνση την οποία μπορούν να προσδοκούν με τα σημερινά δεδομένα οι φορολογούμενοι το 2019, αφορά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ, με τους «κερδισμένους» να είναι κυρίως όσοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας έως 60.000 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους δεν προβλέπεται να αλλάξει τίποτα, όσον αφορά τον όγκο των βαρών. Τα φορολογικά έσοδα προβλέπονται στον προϋπολογισμό σε 51,127 δισ. ευρώ και οι πιο δύσκολοι μήνες εντοπίζονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν σημαίνει η ώρα των εκκαθαριστικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος είναι αυτά τα οποία δείχνουν ότι με τη βεβαίωση φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και την έναρξη πληρωμής των δόσεων, σχεδόν αυτόματα αυξάνονται έως και κατά μισό εκατομμύριο οι φορολογούμενοι οι οποίοι περνούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Αυτό έδειξαν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν καταγράφηκε αύξηση των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη από τα 3.801.967 άτομα (τον Αύγουστο) σε 4.312.395, ή κατά παραπάνω από 500.000 χωρίς να γίνεται διάκριση όμως στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Περισσότερα στο Euro2day