Quantcast

Στασινός στον Realfm 97,8: Έτσι θα λειτουργεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης – Τι είναι το Εθνικό Μητρώο Υποδομών

Για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και τη λειτουργία του μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός.

Όπως είπε ο κ. Στασινός, ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μπει σε έναν χάρτη από τον υπολογιστή του ώστε να εντοπίσει κάποιο οικόπεδο και να δει τους όρους δόμησης, τις χρήσεις γης, όλες τις γραμμές π.χ. Natura, αρχαιολογικές, δασικές, που μπορεί να υπάρχουν στο ακίνητο. Επομένως θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα που χρειάζεται κάποιος για να βγάλει μία άδεια. Μια διαδικασία που σήμερα ολοκληρώνεται μέσα σε διάστημα μηνών ή και ετών για να είναι κάποιος σίγουρος τι χτίζει και πού.

Επίσης κάποιος μπορεί να κάνει αναζήτηση. Αν θέλει να ανοίξει ένα καφενείο ή ένα σούπερ μάρκετ και εστιατόριο, μπορεί να αναζητήσει με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τους όρους δόμησης αλλά και τις αντικειμενικές αξίες στις περιοχές όπου μπορεί να ψάχνει και ποια ακίνητα είναι διαθέσιμα.

Στη συνέχεια ο κ. Στασινός εξήγησε ότι το Εθνικό Μητρώο Υποδομών είναι μία πλατφόρμα, στην οποία θα καταχωρηθεί το σύνολο των υποδομών της χώρας (γέφυρες, φράγματα, άλλα δίκτυα) και θα αναφέρει εκτός του τι περιλαμβάνει η μελέτη για το τι και πότε κατασκευάστηκε και τα αντίστοιχα σχέδια και το πότε συντηρήθηκε.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος έχει ευθύνη όταν καταρρέει μια υποδομή» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και τις αντιδράσεις

Ο κ. Στασινός απάντησε και για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Όπως υποστήριξε, «πρέπει να ξέρουμε πότε κατασκευάστηκαν τα κτίρια. Το 32% των κατασκευών στην Ελλάδα είναι προ του 1959. Το 46% είναι μεταξύ του 1959- 1985, το 13% μεταξύ του 1985- 1995 και μόλις το 9% είναι από το 1995 έως σήμερα. Με αυτό που λένε οι δήμαρχοι, δεν θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε νέα κτίρια, θα μείνουμε στα παλιά και άρα κάποια στιγμή η χώρα θα υποστεί πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ρύπων που προκαλούν όλα αυτά τα κτίρια και επίσης δεν θα έχουμε ασφαλή κτίρια. Άρα πρέπει να πάρουμε απόφαση: είμαστε υπέρ του να έχουμε ασφαλείς κατασκευές και ορθές περιβαλλοντικά και ενεργειακά ή θέλουμε να παραμείνουμε στα παλιά κτίρια, να μην δώσουμε κανένα κίνητρο και να καταρρεύσουν οι πόλεις μας και να μην μπορούν να ζήσουν τα παιδιά μας;».