Quantcast

Στην 4η υπουργική συνάντηση του Φόρουμ της ΕΕ για το διαδίκτυο οι Επίτροποι Αβραμόπουλος και King

Σήμερα, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιδιότητα του πολίτη Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος για την Ασφάλεια, Julian King, θα φιλοξενήσουν την 4η υπουργική συνάντηση του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο .

H συνάντηση αποτελεί μια ευκαιρία για εκπροσώπους εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των  Baaz, Dropbox, Facebook, Google, Justpaste.it, Microsoft, Snap και Twitter, να ενημερώσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ και την Ευρωπόλ για τα βήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο έτος στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας "on line" και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

"Από την έναρξη του Φόρουμ της ΕΕ για το Διαδίκτυο το 2015, σημειώσαμε πρόοδο στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Έχουμε ενισχύσει την κατανόησή μας για το πώς οι τρομοκράτες καταχρώνται τις πλατφόρμες διαδικτύου και θέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς για να το αντιμετωπίσουν. Φυσικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα από περισσότερες εταιρείες, γι `αυτό και η ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας για την ενίσχυση των συλλογικών μας προσπαθειών για την καταπολέμηση του online τρομοκρατικού περιεχομένου. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή του κανονισμού, μόλις συμφωνηθεί, και το Φόρουμ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της ΕΕ κατά του ηλεκτρονικού περιεχομένου της τρομοκρατίας", αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Επίτροποι King και Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ως αποτέλεσμα της εθελοντικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε στο φόρουμ και μέσω της συνεργασίας με την Europol, έχουν αναφερθεί πάνω από 77.000 περιπτώσεις τρομοκρατικού περιεχομένου σε πλατφόρμες διαδικτύου, από τις οποίες το 84% έχει αφαιρεθεί μέχρι στιγμής. Η Βάση Δεδομένων των `Hashes` (#) που αναπτύσσονται από εταιρείες στο Φόρουμ Διαδικτύου της ΕΕ περιέχει πλέον σχεδόν 100.000 "#" και βοηθά να διασφαλιστεί ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο δεν θα μεταφορτωθεί ξανά μόλις αναγνωριστεί.

Επιπλέον, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν να πνίξουν τις τρομοκρατικές αφηγήσεις παρέχοντας θετικές εναλλακτικές λύσεις υποστηρίζονται επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του προγράμματος Empowerment για την Κοινωνία των Πολιτών, το οποίο έχει διαθέσει 12 εκατ. Ευρώ για την κατάρτιση και τη χρηματοδότηση εταίρων της κοινωνίας των πολιτών για την αντιτρομοκρατική αφήγηση on line.