Quantcast

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού

Τη στρατηγική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Athens International Tourism Expo (ΑΙΤΕ) 2018.

«Η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή και μία από τις προτεραιότητές μας στην υλοποιούμενη εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας. Με το καινοτόμο αυτό πλαίσιο που πλέον δημιουργούμε για όλα τα ώριμα θεματικά τουριστικά προϊόντα και τις ειδικές μορφές τουρισμού, προωθήσαμε αναγκαίες ρυθμίσεις που ενισχύουν σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό και θερμαλιστικό, και τον τουρισμό ευεξίας, ώστε να εμπλουτίσουμε την τουριστική μας προσφορά και τη διεθνή ανταγωνιστική μας θέση», τόνισε χαρακτηριστικά η Ελ. Κουντουρά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA), Giuseppe Bellandi κατά την τοποθέτησή του χαιρέτησε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων για χρόνια ιαματικών πόρων της Ελλάδας και στάθηκε στις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα στον τομέα του ιαματικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια, λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μάλιστα, αανακοίνωσε τη διοργάνωση της επόμενης συνόδου του EHTTA στην Ελλάδα στα Λουτρά Πόζαρ τον Μάρτιο 2019.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς τόνισε ότι «μέσα σε διάστημα τριών ετών έγιναν όσα δεν είχαν γίνει ποτέ άλλοτε» και παρουσίασε τα οφέλη για τις κατά τόπους δημοτικές αρχές που μπορούν να προκύψουν μέσα από την τουριστική αξιοποίηση των ιαματικών πόρων, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμη πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναγνώρισης των ιαματικών πόρων της χώρας, ιδανικών για ιαματικό τουρισμό.

Με βάση το νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό, για πρώτη φορά συστήνεται ένα ευέλικτο μητρώο παρόχων των σχετικών υπηρεσιών τουρισμού υγείας προκειμένου να γνωστοποιούνται άμεσα σε όλους τους επισκέπτες που επιδιώκουν να γίνουν αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών, αλλά και να παρέχει αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες για τις νόμιμα λειτουργούσες εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας ή και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ταυτόχρονα, καθίσταται υποχρεωτική η σύσταση ιατρείων για παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα και την παροχή πρώτων βοηθειών, ή ιατρείων ιαματικού τουρισμού, ως διακριτή δομή στις μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας.