Quantcast

Χανιά: Συνέδριο για την κυκλική οικονομία

Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κρήτη στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας αναδείχθηκε κατά τις εργασίες του συνεδρίου για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας το οποίο πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων με τίτλο «Προκλήσεις για τα νησιά στην εποχή της κυκλικής οικονομίας».

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνεται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο επίτιμος γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής.

«Η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας», επεσήμανε σε τοποθέτησή του ο κ. Κρεμλής καταθέτοντας πρόταση το νησί να γίνει η έδρα του Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας για την κυκλική οικονομία στο νησιωτικό χώρο της Μεσογείου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κυκλική οικονομία στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

«Η κυκλική οικονομία είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γίνεται σταδιακά και παγκόσμια προτεραιότητα, έχοντας ως αφετηρία τη διαπίστωση ότι οι πόροι του πλανήτη είναι περιορισμένοι. Θα πρέπει να αλλάξουμε το πρότυπο της γραμμικής οικονομίας (παραγωγή, κατανάλωση, δημιουργία απορριμμάτων), ώστε αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα πρότυπο κυκλικής οικονομίας που θα μας επιτρέψει με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα να παράγουμε προϊόντα που θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής και τα οποία στο τέλος του κύκλου της ζωής τους δεν θα είναι απόβλητα αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δευτερογενή προϊόντα ή πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων υλικών. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομία, θα δημιουργηθούν "πράσινες θέσεις εργασίας" και θα τονωθεί η καινοτομία που θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για να καταστεί η Κρήτη κέντρο συνεργασίας για την κυκλική οικονομία για όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της Μεσογείου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Αυτό το συνέδριο μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τις επαφές με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης και της Μεσογείου, ενδυναμώνοντας την κοινή πορεία και συνεργασία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειαρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής επεσήμανε πως η κυκλική οικονομία αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία και τα επόμενα χρόνια και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα πρέπει να περάσουμε από τη γραμμική αντίληψη στην ανακύκλωση για να μη σπαταλούμε πόρους».

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του συνεδρίου, η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες χρηματοδότησης ευρωπαϊκών πόρων και θα στηρίξει την καινοτομία, τη δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, καθώς και νέες πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων.

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες κυκλικής οικονομίας σε νησιώτικες περιοχές της ΕΕ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι πρωτοβουλίες για «καθαρή» ενέργεια στα νησιά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων και πλαστικών, η ανάπτυξη τεχνολογιών για «έξυπνα νησιά», αποτελούν τις βασικές θεματικές του συνεδρίου.