Quantcast

Αύξηση των εσόδων και των αφίξεων τουριστών στην Ελλάδα για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Με διψήφια άνοδο της τάξης του 10,3% σε επίπεδο αφίξεων ολοκληρώθηκε το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, με τα έσοδα να ακολουθούν αντίστοιχη πορεία σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 9,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, σύμφωνα με τις «Εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών» της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Για τον Σεπτέμβριο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε άνοδο κατά 4,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και διαμορφώθηκε στους 4,9 εκατ. ταξιδιώτες. Αντίστοιχα, οι εισπράξεις για το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 0,3%, γεγονός που αποδίδεται στη δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία παρουσίασε μικρή μείωση κατά 5 ευρώ ή 0,9%.

«Στήριξη» από τους Γερμανούς και πτώση από τους Βρετανούς

Τη σημασία που έχει η γερμανική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό ανέδειξαν τα στοιχεία της ΤτΕ. Τόσο οι εισπράξεις όσο και οι αφίξεις από τη γερμανική αγορά παρουσίασαν άνοδο τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8,1% και διαμορφώθηκαν στα 494 εκατ. ευρώ, με τις αφίξεις να παρουσιάζουν άνοδο σε ποσοστό 20,3%. Πτώση παρουσίασαν εισερχόμενη κίνηση και έσοδα από τη Γαλλία κατά 15,4% και 0,6% αντίστοιχα, ενώ μείωση μεγεθών καταγράφηκε και από τους Βρετανούς.

Ανοδικά κατά 4,1% κινήθηκαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ, παρά τις μειωμένες αφίξεις, ενώ μειωμένη σε ποσοστό 15,7% ήταν η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ, με τα έσοδα από τη συγκεκριμένη αγορά να εμφανίζουν μείωση κατά 16%.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, εισπράξεις και αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,9% και κατά 25,1% αντίστοιχα, τη στιγμή που τα έσοδα από τη γαλλική αγορά μειώθηκαν κατά 9,3%, παρά το γεγονός ότι η ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 2,9%. Πτωτικά κινήθηκαν έσοδα και αφίξεις από την έτερη μεγάλη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μείωση κατά 19,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις και η κίνηση από τη Ρωσία. Τέλος, αύξηση εσόδων κατά 17,4% εμφάνισε η αγορά των ΗΠΑ, με την ταξιδιωτική κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά να παρουσιάζει άνοδο κατά 19%.