Quantcast

Κυρίτσης: Ηταν λανθασμένη η δήλωσή μου - Το ξέσπασμα εγκλωβισμένης στη Marfin

«Λανθασμένη» χαρακτηρίζει τη δήλωσή του για το ότι «δεν θυμάται να πέθανε κανείς από μολότοφ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μία ημέρα μετά από τον δικαιολογημένο θόρυβο που ξεσήκωσε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ακόμα και στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο Γιώργος Κυρίτσης θα πει, μεταξύ άλλων: «Όταν μου ζητήθηκε από την ΕΡΤ να σχολιάσω τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα σχετικά με τις μολότοφ, είχα στο μυαλό μου τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια κι όχι φυσικά τον εμπρησμό της Marfin που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου».

-Θεωρείτε ότι ήταν λάθος η δήλωσή σας;

-«Ήταν λανθασμένη η δήλωσή μου. Ο λόγος είναι ότι το έγκλημα της Marfin κατέχει από μόνο του μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Το έγκλημα της Marfin δεν είχε προηγούμενο κι ευτυχώς έκτοτε δεν καταγράφηκε άλλο όμοιο ή αντίστοιχό του».

-Προκαλέσατε πολύ σκληρές αντιδράσεις. Τι λέτε για αυτές;

Με αυτήν την έννοια θεωρώ δικαιολογημένη την αντίδραση που προκλήθηκε κι αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Να σημειώσω με την ευκαιρία ότι η πρόταση που κατατέθηκε από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αντιμετωπίζει ως πλημμέλημα –και μάλιστα βαρύ- την απλή κατοχή κι όχι την επίθεση με μολότοφ, η οποία ορθώς παραμένει κακούργημα».

Μπαλάφας στον realfm για τις δηλώσεις Κυρίτση: Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε - Έκαψαν τους ανθρώπους μέσα στη Marfin

Στις δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση ότι δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη.

“Συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να προσέχουμε, δέκα φορές να μετράμε και μία να κόβουμε, και δεν γίνεται πάντα. Την άποψη μου για τα θέματα αυτά την ξέρετε πολύ καλά και από πάρα πολλά χρόνια, δεν είμαι όψιμος ενάντια στη βία, ενάντια σε τέτοιες ενέργειες και δεν έχω καμία συμπάθεια σε εκτίμηση όσους το παίζουν ανεξάρτητα κινήτρων, γιατί μερικά κίνητρα είναι και ύποπτα, λεβέντες με τις μολότοφ ή με τις άλλες υποτίθεται ενέργειες 'προχωρημένες'”, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

“Εγώ ξέρω ότι τουλάχιστον στην Marfin μάλλον οι άνθρωποι από κάποιους τύπους υπόπτων προελεύσεων θα έλεγα τότε, δεν ξέρουμε τι ήταν αυτοί, σε ένα σημείο της Αθήνας που είναι γεμάτο κάμερες δεν βρέθηκαν ποιοι έκαναν αυτό το έγκλημα, έκαψαν τους ανθρώπους μέσα στη Marfin. Είναι θλιβερές ιστορίες αυτές”.

Σχετικά με τον καυγά που ξέσπασε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Το να υπάρχουν σε δευτερεύοντα ζητήματα κάποιες διαφορές εμένα δεν με αφορούν. Τα θέματα είναι πολύ σοβαρά σήμερα στη χώρα μας για να ασχολούμαι με δευτερεύοντα θέματα. Δεν πιστεύω ότι είναι γκρίνια, μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιμέρους σε δευτερεύοντα θέματα εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κυβέρνηση, υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα με σύνθεση ευρύτερη, δεν είναι οι παλιές καραβάνες του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ή των προελεύσεων των προηγούμενων”.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που εξετάζονται σε διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: “Αυτό που πάει να αλλάξει ξεκινάει με αυτή την επιτροπή την υπεράνω κομμάτων με τεχνοκράτες διανοούμενους, δικαστικούς και ακαδημαϊκούς. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η όποια πολιτική εξουσία ή όποια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχθεί της εισήγηση, την πρόταση αυτής της επιτροπής. Το θεωρώ αυτονόητο ότι κάποια από αυτά θα αλλάξουν”.

Εγκλωβισμένη της Marfin: Με θίγουν και με πονάνε όσα είπε ο Κυρίτσης

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των θυμάτων της Marfin στην επίμαχη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση '' δεν θυμάμαι να πέθανε κανείς από μολότοφ''.

«Κανείς από εμάς δεν το έχει ξεπεράσει. Να μην μιλήσουμε για τα τρία σπίτια που έχουν κλείσει εξαιτίας αυτού του μακελειού. Ένιωσα φρικτά, είναι ανεπίτρεπτο να ακούγονται τέτοια κυνικά λόγια από στόμα πολιτικού προσώπου . Είναι προσβλητικό στην μνήμη των νεκρών μας που δεν δικαιώθηκαν, ούτε και εμείς έχουμε δικαιωθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Μαρία Καραγιάννη υπάλληλος της τράπεζας, η οποία βρισκόταν στο κατάστημα όταν πήρε φωτιά από τις βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις συνάδελφοί της.

Επίσης η κ. Καραγιάννη τόνισε ότι «έχουμε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας. Με θίγει, με πληγώνει, με πονάει αυτό που άκουσα. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι συνειδητά το είπε αυτός ο άνθρωπος. Ακόμη και αν ξέχασε, είναι ανεπίτρεπτο».

«Οι συνάδελφοι εκλιπαρούσαν να μην ρίξουν τις βόμβες μολότοφ, είμαστε άνθρωποι μέσα έλεγαν. Κανένας όμως δεν υπολόγισε τη ζωή μας. Εμείς δεν πήγαμε να δουλέψουμε σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, πήγαμε να δουλέψουμε στο κέντρο της Αθήνας, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι που δουλεύαμε 10-13 ώρες την ημέρα», κατέληξε λέγοντας η κ. Καραγιάννη.