Quantcast

Ο Ν. Αμπατιέλος για το Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ»

Το σύνθημα του Φεστιβάλ  με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» αποτυπώνει την ηρωική 100χρονη πορεία του κόμματός μας και την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ και πολύ περισσότερο την ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία μπουν στο προσκήνιο, τονίζει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Το σύνθημα του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο Τσουκάλι»: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!» αποτυπώνει την ηρωική 100χρονη πορεία του κόμματός μας και την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ και πολύ περισσότερο την ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία μπουν στο προσκήνιο, τονίζει ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σε συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των κεντρικών τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στο Πάρκο Τρίτση που θα κορυφωθούν το Σάββατο με ομιλία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και χαιρετισμό του Νίκου Αμπατιέλου.

Ο κ. Αμπατιέλος επισημαίνει τη σημασία της διεθνούς διάστασης του Φεστιβάλ και της παρουσίας της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι.

Στη συνέντευξή του μιλά για το πολιτικό μήνυμα της ΚΝΕ στη νεολαία ότι με οργάνωση, συλλογική διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της, με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να κερδίσει τη ζωή και το μέλλον που της στερούν κυβερνήσεις, ΕΕ και κεφάλαιο.

Επίσης προβαίνει σε μια αποτίμηση των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και μιλά για το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων το οποίο περιλαμβάνει 32 συναυλίες, 8 αφιερώματα, 7 συζητήσεις, 4 θεατρικές παραστάσεις, 4 μουσικές σκηνές, 7 εκθέσεις και πολλά ακόμα (στις σκηνές του Φεστιβάλ θα ανέβουν συνολικά πάνω από 50 δημιουργοί, ερμηνευτές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και δεκάδες μαθητικά και νεανικά σχήματα).

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ.: Ποιο είναι το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και γιατί το επιλέξατε;

Απ.: Το Φεστιβάλ μας φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Γι' αυτό και ως σύνθημα του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» επιλέξαμε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου από το «Καπνισμένο Τσουκάλι»: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Επιλέξαμε το συγκεκριμένο σύνθημα γιατί πιστεύουμε ότι αποτυπώνει την ηρωική 100χρονη πορεία του κόμματός μας και την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ και πολύ περισσότερο την ανάγκη σήμερα ο λαός και η νεολαία μπουν στο προσκήνιο, στον αγώνα με το ΚΚΕ για να κερδίσουν τη ζωή που τους αξίζει. Τα συμπεράσματα από όλη αυτήν την πορεία δεν αφορούν το παρελθόν, αλλά το σήμερα και το αύριο του αγώνα, γι' αυτό και τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ είναι ένα γεγονός που αφορά όλο το λαό.

Ερ.: Τι ξεχωρίζει στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ;

Απ.: Φέτος σίγουρα ξεχωρίζει σίγουρα η διεθνής διάσταση του Φεστιβάλ. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις εκδηλώσεις μας την Παλαιστίνια αγωνίστρια Άχεντ Ταμίμι και την οικογένειά της. Η παρουσία τους, όπως και η συμμετοχή αντιπροσώπων από 40 ξένες Κομμουνιστικές Νεολαίες και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, στέλνουν ηχηρό, διεθνιστικό μήνυμα: «Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί, στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή». Έχει ξεχωριστή σημασία ότι αυτό το μήνυμα στέλνεται από τη νεολαία και το λαό της χώρας μας, τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει ο σημαιοφόρος των πολεμοκάπηλων σχεδίων του ΝΑΤΟ μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμων κι επεμβάσεων ενάντια στους λαούς. Σήμερα ιδιαίτερα πρέπει να δυναμώσουν η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, ενάντια στο σύστημα που καταδικάζει τους λαούς στη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας.

Ερ.: Ποιο είναι το περιεχόμενο της πρόσκλησης που απευθύνει η ΚΝΕ στη νεολαία στην παρούσα συγκυρία;

Απ.: Για την νεολαία που παρακολουθεί την επίθεση στη ζωή της και μπορεί να αισθάνεται ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα» στέλνουμε το μήνυμά: Υπάρχει λύση, υπάρχει διέξοδος υπέρ των συμφερόντων της πλειοψηφίας της νεολαίας και του λαού. Και η λύση βρίσκεται στον μόνο δρόμο που δεν έχουν δοκιμάσει ακόμα οι νέοι και οι νέες: Αυτόν της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες τους. Με δυνατό ΚΚΕ η νεολαία μπορεί να κερδίσει τη ζωή και το μέλλον που της στερούν κυβερνήσεις - ΕΕ - κεφάλαιο. Για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσει τα αυτιά στις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι δήθεν και ως διά μαγείας η ζωή της από εδώ και πέρα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι ψεύτικες αυτές οι υποσχέσεις γιατί οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι θα μένουν απείραχτοι, γιατί η εργοδοσία θα εξακολουθεί να ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς, γιατί όποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τους μπαλαντέρ τους κι αν είναι στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς που μας έφεραν ως εδώ να κάνουν κάτι διαφορετικό. Την πραγματική «διαφορά» μπορούμε να την κάνουμε μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που αποτελεί τον μοναδικό αντίπαλο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών που εξελίσσονται με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να έχει γίνει σημαιοφόρος τους.

Με δυνατό ΚΚΕ, με οργάνωση και αγώνα όπου ζει, μορφώνεται και δουλεύει η νεολαία, με δυνατή κοινωνική συμμαχία όλων όσων πλήττονται από την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, μπορεί να φωτιστεί η μόνη πραγματικά «καθαρή έξοδος» από τη σημερινή βαρβαρότητα: η πάλη ενάντια στο σύστημα των πολέμων και της φτώχειας, ο ανυποχώρητος αγώνας με το ΚΚΕ για να κατακτήσουμε μία ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, με πραγματική ελευθερία.

Ερ.: Πώς αποτιμάτε την πορεία των εκδηλώσεων για το Φεστιβάλ μέχρι τώρα;

Απ. :Το γεγονός ότι ήδη, πριν τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα, είναι κάτι που αποτυπώνει την μεγάλη επιτυχία των Φεστιβάλ μας. Δείχνει ότι η νεολαία συναντιέται με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, συζητάει, προβληματίζεται για όσα ζει και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Δείχνει επίσης ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ακουμπούν και απαντούν στις αγωνίες της πλειοψηφίας της νεολαίας. Το μαχητικό νήμα που διαπερνά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι το έδαφος για να φουντώσει το επόμενο διάστημα η συλλογική διεκδίκηση και δράση σε κάθε χώρο μόρφωσης, δουλειάς και κατάρτισης.

Είμαστε χαρούμενοι που το Φεστιβάλ αποτέλεσε «γεγονός» για κάθε μέρος από το οποίο πέρασε. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στην Πάτρα μάλιστα σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη προσέλευση των τελευταίων χρόνων. Όλα αυτά μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι η κορύφωση των εκδηλώσεων στην Αθήνα θα είναι αντάξια της μεγάλης επετείου με την οποία συμπίπτει το Φεστιβάλ μας φέτος.

Ερ.: Τι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ;

Απ.: Το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος πολιτικός-πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας που αναβαθμίζεται κάθε χρόνο κι αυτό αναγνωρίζεται. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεών μας είναι πραγματικά πολύ πλούσιο. Ξεχωρίζει σίγουρα το αφιέρωμα στον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που θα παρουσιάσει στην Κεντρική Σκηνή ο Θάνος Μικρούτσικος μαζί με μια ομάδα σπουδαίων ερμηνευτών, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη αμέσως μετά την πολιτική συγκέντρωση και την ομιλία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, όλοι οι επισκέπτες αξίζει να δουν την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ που φέτος είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ. Για την πραγματοποίησή της εργάζεται από τον Μάιο ομάδα μελών της ΚΝΕ που έκαναν μεγάλη έρευνα στο ιστορικό αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ομάδα από αρχιτέκτονες, γραφίστες κ.λπ., οι οποίοι έκαναν προσπάθεια να περιλαμβάνει η φετινή έκθεση και νέες μορφές που θα αποτυπώνουν, όσο το δυνατό καλύτερα την ηρωική 100χρονη πορεία του Κόμματος και την 50χρονη πορεία της ΚΝΕ.