Quantcast

Ο Θεοχαρόπουλος ανέλαβε υπουργός Τουρισμού - Κουντουρά: «Το 2019 έχει ξεκινήσει θετικά»

Καθήκοντα υπουργού Τουρισμού ανέλαβε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο τα ηνία από την απερχόμενη υπουργό Ελενα Κουντουρά.

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Τουρισμού, ο Θ. Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στον πολυσήμαντο χαρακτήρα του τουρισμού για την εθνική οικονομία και στη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η περαιτέρω ανάπτυξη τομέων και κλάδων όπου η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε αυτό τον στόχο ο τουρισμός έχει καταλυτικό ρόλο. Το υπουργείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάγκη της Ελλάδας για παραγωγική ανασυγκρότηση, ένα υπουργείο με ευρωπαϊκή εμβέλεια και διεθνή προοπτική. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα αλλά και σε μια χρονική στιγμή με προσδοκίες για την τουριστική σεζόν. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Απαιτεί ενότητα και εθνική συνεννόηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

 

Ελενα Κουντουρά: «Το 2019 έχει ξεκινήσει θετικά»

Από την πλευρά της, η απερχόμενη υπουργός Ελενα Κουντουρά, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό της, έκανε λόγο για τα επιτεύγματα του ελληνικού τουρισμού κατά την τελευταία τετραετία και στα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφηκαν, τόσο στις αφίξεις τουριστών, όσο και στα έσοδα για την εθνική οικονομία.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στην Ελλάδα που ανέδειξε τον τουρισμό σε προτεραιότητα στην ατζέντα της, και αναγνώρισε την τεράστια αξία και συμβολή του ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία. Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό πάνω από 35% την τελευταία τετραετία. Το 2018 είχαμε περισσότερες από 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα μαζί με την κρουαζιέρα. Σε απόλυτα νούμερα 9 εκατομμύρια επιπλέον, από τα 24 εκατομμύρια το 2014.

Τα τουριστικά έσοδα άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, στα 18,5 δις. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC). Ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε με 6,9%, 3,5 φορές υψηλότερα από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που ήταν 2% και του ευρωπαϊκού ρυθμού ανάπτυξης που ήταν 2,4%. Η συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία ανήλθε στα 37, 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Δημιουργήσαμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας, και έγινε η γέφυρα που συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη και όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Τις μεταφορές, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, τις κατασκευές και την οικοδομική δραστηριότητα, την κτηματαγορά», τόνισε μεταξύ άλλων η Ελ. Κουντουρά και έδωσε ένα στίγμα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2019.

«Το 2019 έχει ξεκινήσει θετικά σε αφίξεις και έσοδα. Είναι μία απαιτητική χρονιά με πολλούς εξωγενείς παράγοντες, έχουμε όμως προετοιμαστεί και όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση», υπογράμμισε.