Quantcast

Στο Ηράκλειο – εκτός απροόπτου – ο Κ. Γαβρόγλου για τη Σύνοδο πρυτάνεων

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 90ης Συνόδου των πρυτάνεων με “οικοδεσπότη” το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στις σημερινές καταληκτήριες εργασίες της συνόδου αναμένεται – εκτός απροόπτου – να παρευρεθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος πραγματοποιεί στο Ηράκλειο ανεπίσημη επίσκεψη, αποκλειστικά και μόνο για τη σύνοδο.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ο υπουργός Παιδείας δεν θα έχει καμία άλλη συνάντηση με εκπροσώπους των αρχών ή των εκπαιδευτικών φορέων.

Η σημερινή και τελευταία συνεδρίαση της 90ης Συνόδου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Κούλε, ενώ οι χθες οι εργασίες έλαβαν χώρα στον Άγιο Πέτρο.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις χθεσινές εργασίες επικεντρώθηκαν στην πρόσθετη χρηματοδότηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και στο ζήτημα του νέου συστήματος εισαγωγής υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ συμφώνησαν ότι το νέο εισαγωγικό σύστημα θα πρέπει πρωτίστως να μελετηθεί ενδελεχώς, καθώς τίθενται μια σειρά ζητημάτων πάνω στα οποία θα πρέπει να αποφανθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του αριθμού των εισακτέων. Όπως επισημάνθηκε, μια αλόγιστη εισαγωγή υποψηφίων φοιτητών θα δημιουργήσει στα ΑΕΙ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα με συνέπειες στην ίδια την ακαδημαϊκή πρακτική.

Εξάλλου, οι πρυτάνεις στα συμπεράσματα της συνόδου αναμένεται να διατυπώσουν αίτημα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για επιπλέον χρηματοδότηση των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τάξεως του 20% προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα μισθολογικής κάλυψης συμβασιούχων εργαζομένων στα ΑΕΙ, οι οποίοι εργάζονται στους τομείς της φύλαξης, της καθαριότητας και της συντήρησης.