Quantcast

Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ διγλωσσία και προσωπική στρατηγική - Η συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά έγινε αμέσως δεκτή και την θέση του ΥΠΕΞ ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η ανακοίνωση της γραμματείας του πρωθυπουργού:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τσίπρας: Είναι μήνυμα ότι δεν θα δεχθώ διαφοροποιήσεις

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα ήταν απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία. Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας».