Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 28 Μαρτίου-3 Απριλίου.

*Το καυτό 24ωρο των καθημερινών ανθρώπων στην καρδιά ενός καυτού καλοκαιριού. Η παράσταση “Καύσωνας” του Γιάννη Παναγόπουλου αντλεί δραματουργικό υλικό από τις συλλογές διηγημάτων της Βίβιαν Στεργίου, «Μπλε Υγρό» και «Δέρμα» (Εκδόσεις Πόλις), και συνθέτει μια φαντασιακή εθνογραφία για έναν κόσμο που οδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς το τέρμα, αποδομώντας τον μύθο του ελληνικού καλοκαιριού. Το έργο σχολιάζει την τρέλα της ανυπόφορης θερμοκρασίας που μεταφράζεται στο «όνειδος» του γυμνισμού, στην παραλυσία των ανθρώπινων σωμάτων και δραστηριοτήτων, μέχρι και στον ιδρωμένο έρωτα, και κάνει πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφ. Συγγρού 107) στις 30 Μαρτίου. Θα παίζεται έως τις 21 Απριλίου 2024, Παρασκευή με Κυριακή στις 21.00, ενώ την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου θα παιχτεί στις 18.00.

*Τον Φεβρουάριο του 2023, μια απρόσμενη μουσική συνάντηση εκτυλίχθηκε στην Κεντρική Σκηνή της  Στέγης: ο Παύλος Παυλίδης έδωσε νέα πνοή σε 16 από τα σημαντικότερα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και τα τοποθέτησε σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς ήχους, λούπες και πολυφωνίες, φροντίζοντας όμως να μην απομακρυνθούν από τη βαθιά ουσία τους. Η παράσταση “Πέρα από τη θάλασσα”, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σαρρή, είναι διαθέσιμη στο youtube channel του Ιδρύματος Ωνάση από τις 31 Μαρτίου. Βουτήξτε ελεύθερα, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

*“Ο Άσχημος”, μια σαρδόνια κωμωδία του Μάριους Φον Μάγιενμπουργκ με μπόλικο, σε στιγμές ακραίο μαύρο χιούμορ, που παίζεται στο “Νέο Θέατρο Βασιλάκου” (Προφήτου Δανιήλ 3, Κεραμικός), έχει συζητηθεί πολύ στους κύκλους των θεατρόφιλων. Το καλό word of mouth οφείλεται αφενός στο θέμα με το οποίο καταπιάνεται-τον αφόρητο ναρκισσισμό της εποχής μας-, αφετέρου στον φρενήρη ρυθμό με τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία. Από τα μεγάλα ατού της παράστασης, την οποία σκηνοθέτησε ο αξιοπρόσεκτος Γιώργος Κουτλής, είναι ο διαρκείς αλλαγές ρόλων των ηθοποιών της, οι οποίοι γλιστρούν με θαυμαστή δεξιοτεχνία από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον. Ο πρωταγωνιστής Ορφέας Αυγουστίδης τα δίνει όλα για χάρη ενός ήρωα ο οποίος, από την “αποκρουστική” ασχήμια, περνάει στην απόλυτη, αλλά πλαστή και επιφανειακή ομορφιά, για να διδαχτεί με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η αγάπη του εαυτού είναι η μοναδική ουσιαστική λύτρωση. Τον πλαισιώνουν οι Γιάννης Κλίνης, Μαίρη Μηνά και Ηλίας Μουλάς. Ορισμένες σκηνές μπορεί να σοκάρουν, αλλά “Ο Άσχημος” σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

*«Λόγια της Σιωπής», «Φιλί στα Πέλαγα», «Una Noche Mas», «Απόδραση Κρυφή», «Συ μου Xάραξες Πορεία», «Άμλετ της Σελήνης». Αυτά και πολλά ακόμα τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Ελένης Πέτα, αλλά και επιλογές από το λαϊκό ως το έντεχνο και από τους μεγάλους μας συνθέτες ως το διεθνές ρεπερτόριο, θα ακούσουμε από την δημοφιλή ερμηνεύτρια και τους σολίστες της κιθάρας Γιώργο Λιμάκη και Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, που θα τη συνοδεύουν, την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη). Εισιτήρια στο www.ticketservices.gr/event/eleni-peta-metamorfosis

*Σε περίπτωση που δεν το έχετε ακόμα εντοπίσει, ένα πολύ διασκεδαστικό διαμαντάκι σας περιμένει στο Netflix: με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γκάι Ρίτσι, που εγγυάται ένα καλειδοσκόπιο σουρεάλ χαρακτήρων σε σουρεάλ καταστάσεις, μπόλικη  (απενοχοποιημένη, λόγω μαύρου χιούμορ) βία, σασπένς, ανατροπές και ένα πέρασμα από όλες τις τάξεις και φυλές της Αγγλίας, το “The Gentlemen” είναι πολύ πιο επιτυχημένο από την ομώνυμη ταινία που προηγήθηκε, αφενός επειδή είναι πιο σωστά δουλεμένο από τον Άγγλο σκηνοθέτη (ο οποίος μας έχει συνηθίσει και σε πολύ καλές δουλειές και σε αστοχίες), αφετέρου επειδή το κάστινγκ είναι φανταστικό. Πρωταγωνιστεί ο ιδιαίτερα ωραίος, ικανός Ελληνοσκωτσέζος Θίο Τζέιμς, στο ρόλο ενός αναπάντεχου κληρονόμου της υψηλής βρετανικής κοινωνίας, ο οποίος δοκιμάζει τις δυνάμεις του ως γκάνγκστερ, η πανέμορφη, πιπεράτη και θανάσιμη σύντροφος στο έγκλημα Κάγια Σκοντελάριο, ο Βίνι Τζόουνς και άλλοι πολλοί ηθοποιοί, τέλεια ταιριαστοί στους ρόλους τους.

*Ενώ το “Beyond Borders- Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου” ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, το πανέμορφο μακρινό νησί φέρνει την αύρα του στην Αθήνα: από τις 29 έως τις 31 Μαρτίου, τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 8ου“Beyond Borders” θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Μεγ. Αλεξάνδρου 136). “Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ταινίες του φεστιβάλ, πολλές από τις οποίες προβάλλονται σε ελληνική, διεθνή και παγκόσμια πρεμιέρα”, λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρίογλου. “Ταινίες με θάρρος, τόλμη, χιούμορ, τεκμηρίωση, που βλέπουν τον κόσμο καθαρά και που αξίζει να τις δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος”. Εκτός από τις προβολές, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Q&A και masterclasses (πληροφορίες στο www.beyondborders.gr ). Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου στο more.com