Quantcast

To 2024 είναι έτος Ευρωεκλογών. Οι ακροατές του realfm97.8 ρωτούν για τη δράση και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και της καθημερινότητας. Tο realeurope απαντά!

Νόμιμη μετανάστευση: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας και διαμονής

Αλλάζουν οι κανόνες για τις συνδυασμένες άδειες εργασίας και διαμονής στην ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών. 

Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την επικαιροποίηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια. Η νέα νομοθεσία επιταχύνει την έκδοση των απαντήσεων διοίκησης στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

Επιπροσθέτως, οι κάτοχοι ενιαίας άδειας αποκτούν το δικαίωμα να αλλάξουν εργοδότη, επάγγελμα και τομέα εργασίας. Ο εισηγητής Χαβιέ Μορένο Σάντσες δήλωσε:

«Η αναθεώρηση της οδηγίας για την ενιαία άδεια θα στηρίξει τους εργαζομένους από τρίτες χώρες να φτάσουν στην Ευρώπη με ασφάλεια και τις ευρωπαϊκές εταιρείες να βρουν τους εργαζομένους που χρειάζονται».

Η νέα νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να την εισαγάγουν στην εθνική τους νομοθεσία. Η νομοθεσία αυτή δεν θα εφαρμόζεται στη Δανία και την Ιρλανδία, όπου υπάρχει ειδικό καθεστώς όσον αφορά την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.