Quantcast

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ: Απαράδεκτο να ζητείται διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Επιτροή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από Κομισιόν και κράτη μέλη να διακόψουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εδαφικές διαφορές με την Κύπρο και με άλλους γείτονες.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η Τουρκία την ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για διακοπή των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η Επιτροπή ζήτησε από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη χθες Τετάρτη να διακόψουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη τη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, την επιρροή στο δικαστικό σώμα, καθώς και τις εδαφικές διαφορές με την Κύπρο και με άλλους γείτονες, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητά την πλήρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεών μας με την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϊ.

«Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Μόνο μια τέτοια έκθεση θα ληφθεί υπ’ όψιν από τη χώρα μας», τόνισε.