Quantcast

Σκληρή αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών για ψήφο εμπιστοσύνης και Συμφωνία των Πρεσπών

Για ιδιαίτερα θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης. Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.

Για ιδιαίτερα θεατρικό στυλ, υψηλών τόνων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει βουλευτές και πολίτες;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση με διαφορά 10-15 μονάδες διαφορά γιατί τέτοια νευρικότητα; Γιατί φωνάζετε και στοχοποιείτε; Μήπως ξέρετε τίποτα πραγματικές δημοσκοπήσεις και δεν μας τις λέτε και εμάς να χαρούμε λιγάκι γιατί διαβάζουμε τόσο καιρό τις ψεύτικες;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Μπορούσα να κρυφτώ και να ζητώ πρόταση δυσπιστίας. Θα μου ήταν εύκολο να κρυφτώ πίσω από το αίτημα, την προηγούμενη φορά η ΝΔ πήρε μόλις 127 ψήφους. Είχα την τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις από τον πρώην κυβερνητικό μου εταίρο όσο και από τη Βουλή. Η κρισιμότητα όσων έχουμε μπροστά μας επιτάσσει καθαρές λύσεις», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Αν για κάτι δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε είναι ότι δεν είχα το θάρρος να αναλάβω στην Βουλή και τον λαό ευθύνες», συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ δεκατρείς κυβερνήσεις λειτουργούν με κόμματα που δεν έχουν την πλειοψηφία. Εγώ δεν κάνω αυτό ζητώ την πλειοψηφία της Βουλής», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ δεν έχει να αντικρούει επιχειρήματα. Τον Ιούλιο του 2015 όταν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμούσε 149 έφυγαν 25 βουλευτές τι λέγατε; Είναι κυβέρνηση κουρελού; Μας λέγατε συνεχίστε με 125. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι ερμηνεύουν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό ότι τους βολεύει», τόνισε με έμφαση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται η πλήρης εμπιστοσύνη της Βουλής για να φτάσουμε στο τέλος της θητείας. Αυτό είναι το πρώτο και το βασικό ζήτημα που καλείται να απαντήσει η Βουλή. «Στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε θέση. Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να μας κάνει μαθήματα ηθικής ενώ ενέταξε τέσσερις βουλευτές στην ΚΟ της ΝΔ. Μας λέτε ότι οι βουλευτές που πήραμε ήταν στην αντιπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κυβέρνησε τρία χρόνια παίρνοντας τον βουλευτή Κατσίκη». συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός θύμισε ότι πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. «Τώρα που τη ζητώ πάλι έχουν προβλήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε το σθένος να προκαλέσει τη συζήτηση και σήμερα μας κάνει μαθήματα πολιτικής ηθικής».

Το βασικό πρόβλημα της ΝΔ, συνέχισε, είναι ότι έχει τεράστια δυσκολία να προσαρμοστεί στις συνθήκες. «Φαίνεται ότι με την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση. «Γι’ αυτό χθες και σήμερα αντί για πολιτικό επιχείρημα ή σχέδιο κατέληξε να διαβάζει λιβελογραφήματα. Με στοχοποίηση βουλευτών, απειλές και χαρακτηρισμούς, ύβρις και συνθήματα, ακόμα και προς τον Ναύαρχο Αποστολάκη που σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι είναι το επίπεδο του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να πιστέψω ότι είναι προϊόν κακών συμβούλων».

Μητσοτάκης: Είναι η τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας - Εκλογές η μόνη λύση

Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «κόμμα ακορντεόν» τους ΑΝΕΛ.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», σχολίασε.

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει.

«Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» συνέχισε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να παραποιήσει τις αναλογίες στις επιτροπές της Βουλής.

Είπε επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι «θα είστε ντε φάκτο μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής». Κατηγόρησε επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα την υπηρέτησε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει», καθώς και ότι έκανε τους φτωχούς φτωχότερους, επιβαρύνοντας τους πολίτες με φόρους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι όχι μόνο καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον, καθώς και ότι βύθισε τη χώρα. Ανέφερε εξάλλου ότι πολλά κόμματα -και η Ν.Δ.- το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί την συνεργασία βουλευτών, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τα κόμματά τους ή είχαν αποχωρήσει. «Πήγαν σε κόμμα της αντιπολίτευσης, όμως. Δεν πήγαν για να πάρουν κανένα υπουργείο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ανταλλάσσουν βουλευτές, ψήφους και υπουργεία, καθώς και ότι «έπαιξαν» συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους.

 

Καμμένος: Αγαπητέ Αλέξη, σε καλώ να σταματήσεις τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και να πάμε σε δημοψήφισμα

«Αγαπητέ Αλέξη, επικαλούμαι την δημοκρατική ευαισθησία που έδειξες τον Αύγουστο του 2015 και σε καλώ να σταματήσεις την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, να πάμε σε δημοψήφισμα και να δεσμευτούμε όλοι ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Λεβέντης: Eθνική μειοδοσία η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας

«Η Βουλή δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης , στη δεύτερη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων δεν είναι καλό σημάδι η Βουλή να αγνοεί τη βούληση του λαού. «Προσπαθείτε με το ζόρι να επιβάλλετε στο λαό τη δική σας άποψη δεν είναι δημοκρατία», σημείωσε.

Κουτσούμπας: Καλείτε σε συστράτευση για να φράξετε τον δρόμο στην άκρα δεξιά που με την αντιλαϊκή πολιτική βοηθήσατε

Ξεκάθαρο μήνυμα για την καταψήφιση της κυβέρνησης έστειλε, από το βήμα της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε στο λαό ασήκωτα βάρη και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Γεννηματά: Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει

Με σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία της στην Ολομέλεια η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Κύριε Τσίπρα όσα καταγγείλατε ότι πολεμάτε χαρακτηρίζουνε σάς και την κυβερνητική σας πολιτική.Απλώς κοιταχτείτε στον καθρέφτη... όσα είπατε χθες εδώ μέσα σχημάτισαν το πραγματικό σας πρόσωπο. Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό. Από δήθεν εκφραστής της Αριστεράς στην εξουσία αποδείχθηκε ότι ήσασταν πολύ εύκολο να γυρίσετε την πλάτη σας στους συντρόφους σας και να κυβερνήσετε με την ακροδεξιά που ήταν συνειδητή σας επιλογή» είπε απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.