Κατώτατος μισθός και… υποκατώτατα «κόλπα»

Περάσαμε και επισήμως στο… μεταμνημονιακό μνημόνιο! Τι έκαναν οι κυβερνώντες με την τροπολογία της κυρίας Αχτσιόγλου; Πήραν τον νόμο 4172/2013, τον λεγόμενο και «νόμο Βρούτση», δηλαδή έναν εμβληματικό νόμο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τον θέτουν σε εφαρμογή (και μάλιστα με δύο χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με ό,τι προέβλεπε ήδη ο «νόμος Βρούτση») και ισχυρίζονται ότι έτσι επέρχεται διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσα από την «επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων»!

Η αλήθεια; Πρώτον, καμία ελεύθερη διαπραγμάτευση (όσο «ελεύθερη» και «ισότιμη» μπορεί να είναι μια διαπραγμάτευση του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη) δεν θα καθορίζει ούτε κατά τη… μεταμνημονιακή περίοδο τον κατώτατο μισθό. Γιατί; Διότι, τελικά, όπως αναφέρει ο νόμος, ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να ορίζεται από την «έκδοση απόφασης του υπουργού Εργασίας μετά από τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο».Δηλαδή η «ελεύθερη» διαπραγμάτευση φτάνει μέχρι εκεί που θα αποφασίζει η… κυβέρνηση μαζί με τους εταίρους της! Δεύτερον, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, όπως υποσχόταν, αλλά, αφού πρώτα εφάρμοσε επί μια 4ετία με ευλάβεια την κατάπτυστη πράξη του υπουργικού συμβουλίου επί Παπαδήμου που μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% (και κατά 32% στους νέους), διατηρεί τον κατώτατο στα 586 ευρώ και τώρα για τις προεκλογικές της ανάγκες θα εμφανίσει σαν «φιλολαϊκή» πολιτική μια ενδεχόμενη αύξησή του κατά 20 με 30 ευρώ (αυτό είναι το ποσό που ήδη συζητείται μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων» της)!

Για το είδος αυτής της «φιλολαϊκής» πολιτικής σημειώστε τούτο: Με μια μόνο πράξη, τη μείωση του αφορολόγητου, ο εργαζόμενος των 600 ευρώ θα χάσει έναν ολόκληρο μισθό. Δηλαδή θα πληρώσει φόρο 20 και 30 φορές μεγαλύτερο από την… αύξηση στον κατώτατο μισθό του!