Χρόνια πολλά, Αφροδίτη!

Η Αφροδίτη έχει γενέθλια! Φέτος κλείνει 20 χρόνια στο θέατρο. Το κορίτσι που μας έμαθε -μαζί με τον Γιάννη Φέρτη- πώς να τραγουδάμε το «Εκείνο το καλοκαίρι» και την «Ποδηλάτισσα», που μας παρέσυρε σε αξέχαστες βόλτες, η τραγουδοποιός που μας έπεισε πως «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο», που μας έδειξε πώς γίνεται μια «Νυχτερινή εκπομπή», που εκτός από μας αγαπήθηκε από τους Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μαμαγκάκη, Σπανό, Λοΐζο, Μικρούτσικο, Σαββόπουλο, Κηλαηδόνη, Παπακωνσταντίνου, Πορτοκάλογλου και τόσους ακόμη, πάσχει από καλπάζουσα εφηβεία, δημιουργικότητα και εμπνεύσεις.

Φέτος, γιορτάζει την εικοσαετία της στο θέατρο με ολοκαίνουργια τραγούδια της στους «Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες» του Αλ. Σακελλάριου, που διασκεύασαν και σκηνοθετούν οι φίλοι της Ρέππας-Παπαθανασίου στο «Βέμπο». Οπως συμβαίνει πάντα, όταν πριν από λίγες ημέρες άκουσαν ολοκληρωμένη τη δουλειά της, όχι μόνο ενθουσιάστηκαν, αλλά δήλωσαν και ευτυχισμένοι που θα πουν τα τραγούδια της. Το ίδιο χαρούμενη κι ευτυχισμένη είναι, όμως, κι εκείνη.

Θυμίζω πως το 1989 η Αφροδίτη Μάνου μετέφρασε τους στίχους των τραγουδιών στον «Βιολιστή στη στέγη», του Κ. Τσιάνου με τον Γρ. Βαλτινό.

Από τότε έχει μεταφράσει στίχους για μερικά από τα μεγαλύτερα αμερικανικά μιούζικαλ όλων των εποχών, σε παραστάσεις του Στ. Φασουλή (με τον οποίο έκανε και τους «Σκηνοβάτες» στην Επίδαυρο) και στο «Καμπαρέ» του Σ. Χατζάκη.

Εγραψε μουσική και στίχους για τα μεγάλα μιούζικαλ των Παπαθανασίου-Ρέππα, αλλά και μουσική και τραγούδια για έργα τους πρόζας. Είχε, επίσης, και δύο πολύ ιδιαίτερες συνεργασίες με «Το τρένο στο Ρουφ», την Τ. Λύγαρη και τον Ντανιέλ Ολμπρίσκι.

Και συνεχίζει… Υπέροχη, συναρπαστική και απτόητη!