Quantcast

Ταχίνι και σουσάμι: Τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για την καρδιά

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σουσαμιού αλλά και του ταχινιού μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.
Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του σουσαμιού αλλά και του ταχινιού μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν τη θετική επίδραση τους στα λιπίδια του αίματος, ακόμα και στην αρτηριακή πίεση.

Προ-κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σουσάμι και οι λιγνάνες του έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο, μέσω της μείωσης των λιπιδίων του ορού και της ενίσχυσης της αντιοξειδωτικής ικανότητας.

Σύμφωνα με τις μελέτες μια διατροφή πλούσια σε σουσάμι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης ορού (TC) και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης χοληστερόλης (LDL-C) και της αναλογίας TC / HDL-C.

Δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στους ανθρωπομετρικούς δείκτες όπως το βάρος και ΔΜΣ μετά την κατανάλωση του σουσαμιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη σπόρων σουσαμιού οδηγεί σε μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL-C και της λιπιδικής υπεροξείδωσης και σε αυξημένη αντιοξειδωτική κατάσταση σε υπερλιπιδαιμικούς ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr