Τελευταία ευκαιρία

Η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τολμηρή, γενναιόδωρη και πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οχι τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που υπόσχονται οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών να ρίξουν στη μάχη για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά κυρίως για τα δομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της.

Προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα δοθεί στα κράτη-μέλη με επιχορηγήσεις και όχι με δάνεια που συνοδεύονται από μνημόνια και επαχθείς όρους. Και με αυτά τα χρήματα οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν δράσεις και πρωτοβουλίες για την θωράκιση των συστημάτων υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη οικονομία και την τόνωση της απασχόλησης.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να περάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην επόμενη φάση της ενοποίησής της και να εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα ότι φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.

Αρκεί, βέβαια, να υιοθετηθεί από τους ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. χωρίς μεγάλες εκπτώσεις.

Να μην καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση που απλά και μόνο θα επιτρέπει σε κάθε ηγέτη να «πουλήσει» μια νίκη του στο εθνικό ακροατήριό του.

Είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι κυρίαρχο μέλημά τους είναι η ευημερία των λαών τους και όχι οι πολιτικοί εγωισμοί τους. Οτι έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους. Οτι δεν θα εμμείνουν στις αποτυχημένες συνταγές των προηγουμένων ετών. Είναι μία αληθινή ευκαιρία.

Και επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει δεχθεί πολλούς και ισχυρούς κλυδωνισμούς στο πρόσφατο παρελθόν, ίσως να είναι και η τελευταία!