Quantcast

Ανθελληνικό τουρκικό αμόκ: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό – Εγείρουν θέμα για νησιά και 132 γκρίζες ζώνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Απάντηση του ΥΠΕΞ στις προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ: Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη. 
"Βόμβα" μεγατόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έριξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστηρίζοντας ότι το καθεστώς στο Αιγαίο τελεί υπό αμφισβήτηση.

Συγκεκριμένα, ο Γιλντιρίμ απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης για «τα 18 «υπό ελληνική κατοχή» νησιά του Αιγαίου και για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης» και στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει “δωρίσει” στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει ένα “γκρίζο καθεστώς” όσον αφορά 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», συμπλήρωσε και επισήμανε: «Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, όμως, δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Συνέχισε τις προκλήσεις και υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, επειδή η Ελλάδα -όπως είπε- δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή και αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του Προέδρου Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ ανέφερε: «Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο …σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη».

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1ΥΠΕΞ: H Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη

«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ σχετικά με το Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν ακόμα ότι «καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Τέλος, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις αυτές του Γιλντιρίμ ήρθαν σε απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα.


Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Γιατί δεν ζήτησες πίσω από την Ελλάδα τα 18 νησιά του Αιγαίου;

Συνεχίζονται οι ασύλληπτες προκλήσεις από τον Κεμαλιστή ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος επέκρινε τον Πρόεδρο Εντογάν ότι «αντί να ζητάει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει παράνομα καταλάβει η Ελλάδα, έκανε δηλώσεις για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Ο Κιλτσντάρογλου δήλωσε στην τουρκική βουλή για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: «Ο κ. πρόεδρος πήγε στην Ελλάδα και άνοιξε συζήτηση για τη Λωζάννη. Ένας άνθρωπος που κατέχει θέση αρχηγού κράτους δεν ανοίγει έτσι “στο πόδι” συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Θέλω να ρωτήσω: Με ποιο σκεπτικό, με τι στοιχεία ανοίγεις συζήτηση για Λωζάννη; Αν θέλεις να ανοίξεις συζήτηση για τη Λωζάννη, έλα πρώτα και δείξε μας το πτυχίο του πανεπιστημίου σου και τότε να δούμε».

Στη συνέχεια ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους, κατηγορώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν τολμάει να διεκδικήσει τα νησιά που βρίσκονται υπό “ελληνική κατοχή”.

«Θέλω να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν: Γιατί εκεί δεν είπες τίποτα για τα 18 νησιά; Γιατί δεν ανέφερες τίποτα για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη; Το άρθρο 12 και 15 της συνθήκης το λέει ξεκάθαρα. 18 νησιά και 1 βραχονησίδα ποτέ δεν θα δοθούν στην Ελλάδα ούτε με τη συνθήκη της Λωζάννης, ούτε με άλλη Συνθήκη», υποστήριξε στο “παραλήρημά” του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Δείτε το βίντεο από τον Alpha:«Βολές» και από Τσαβούσογλου 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο ιδιωτικό κανάλι NTV, και αναφερόμενος στο θέμα της Λωζάνης που “φούσκωσε” ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ερχομό του στην Ελλάδα, είπε:

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Υπάρχουν όμως νησιά, τα οποία δεν υπάγονται σε κάποια συμφωνία. Προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα προβαίνουμε σε αμοιβαία βήματα. Εδώ βλέπουμε ότι έχουν αναθεωρηθεί πολλές συμφωνίες, έχουν προστεθεί πρωτόκολλα. Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται. Και να επικαιροποιούνται μπορούν. Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Για παράδειγμα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την λέξη ‘Τούρκος’. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν». "Γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο βλέπει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.