Quantcast

Επίγειες μάχες στο βόρειο Μάλι

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Γαλλικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη Ντιαμπάλι, για την ανακατάληψή της από τους αντάρτες.
Τα γαλλικά στρατεύματα είναι έτοιμα για την πρώτη μεγάλη μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι, ενώ ένα κονβόι τριάντα βαριά οπλισμένων οχημάτων έχει παραταχθεί από χθες στο Ντιαμπάλι, πόλη που βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας και η οποία βρίσκεται από τη Δευτέρα στα χέρια των ανταρτών. Τελευταίες πληροφορίες του BBC αναφέρουν πως έχουν ήδη αρχίσει οι επίγειες μάχες στην περιοχή, προκειμένου να ανακαταληφθεί η πόλη, που θεωρείται «κομβικό σημείο» για τους Γάλλους και τους συμμάχους τους. Η Γερμανία θα διαθέσει δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.Σήμερα αναμένεται να φτάσουν στη χώρα και τα πρώτα στρατεύματα από την Αφρική, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτά των Γάλλων. Από την Παρασκευή, η γαλλική πλευρά έχει παρέμβει στο Μάλι, προκειμένου να εμποδίσει τους ισλαμιστές στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την πρωτεύουσα της χώρας.Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Ντιαμπάλι τη Δευτέρα, απωθώντας τα στρατεύματα της χώρας. Από εκείνη τη στιγμή, γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα επιτίθενται στις θέσεις των ανταρτών. Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε σήμερα πως στρατεύματα της χώρα του κατευθύνονται προς τα βόρεια του Μάλι, ενώ πληροφορίες από την Μπαμάκο αναφέρουν πως ένα κονβόι με Γάλλους στρατιώτες είναι έτοιμο για επίθεση. Μάλιστα, στο δρόμο για την πόλη που έχει καταληφθεί από τους ισλαμιστές, συγκεντρωμένοι πολίτες χαιρετούσαν τους Γάλλους στρατιώτες.Ακόμη έχει γίνει γνωστό πως οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μάλι αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καλά οπλισμένων ανταρτών, ενώ η κεντρική πόλη της χώρας Κόνα ακόμη δεν έχει επανακτηθεί από τον κυβερνητικό στρατό, κάτι που είχε ακουστεί από διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με μια αποφασισμένη και καλά εξοπλισμένη δύναμη, η οποία αρνείται να κάνει πίσω. Ωστόσο, τους έχουμε χτυπήσει με τα στρατεύματά μας ακόμη και μέσα στη δική τους περιοχή». Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι οι Γάλλοι και οι σύμμαχοί τους του στρατού του Μάλι θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της Κόνα αλλά και της Ντιαμπάλι, στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τους αντάρτες. Οι Γάλλοι στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν τους 2.500 στην περιοχή.

Η πλευρά της Γαλλίας έχει πιέσει αρκετά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της δύναμης της δυτικής Αφρικής στο Μάλι. Στρατιωτικοί διοικητές είχαν συνάντηση την Τρίτη στην πρωτεύουσα, όπου και συμφώνησαν στην ανάγκη πολλαπλασιασμού των στρατιωτών. Για το λόγο αυτό, ομάδα 190 στρατιωτών από τη Νιγηρία αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο Μάλι, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος και άλλες χώρες της Αφρικής.

Μέρκελ: «Απειλή για την Ευρώπη η τρομοκρατία στο Μάλι»

Η τρομοκρατία στο Μάλι συνιστά «απειλή για την Ευρώπη» υποστήριξε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά.

«Η Γερμανία θεωρεί ότι η κατάσταση στην περιοχή αφορά και τη δική της ασφάλεια επειδή, βεβαίως, η τρομοκρατία στο Μάλι δεν συνιστά απειλή μόνο για την Αφρική αλλά και για την Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουαταρά. Ο τελευταίος, που ασκεί την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), κάλεσε «όλους τους Ευρωπαίους» να στηρίξουν την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η Γαλλία στο Μάλι.

Εύχομαι η ενέργεια αυτή να στηριχθεί από όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν επείγον να δράσουμε στο Μάλι και συγχαίρω τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί», τόνισε.

Τι συμβαίνει στο Μάλι

Η χώρα βρίσκεται εδώ και καιρό στο έλεος μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, μίας από τις πιο ισχυρές από την στιγμή που απέκτησε την ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία, το 1960. Τον Απρίλιο του 2012, ομάδες ανταρτών, κάποιες από τις οποίες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανέλαβαν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών που βρίσκονται κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τον προηγούμενο μήνα, ο στρατός είχε καταφέρει να ανακαταλάβει τις περιοχές, ενώ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν αντιμετωπίζει με την ανάλογη σκληρότητα τους αντάρτες. Την ώρα ωστόσο που ο στρατός ασχολιόταν με την κυβέρνηση του Μάλι, οι ισλαμιστές αντάρτες κατάφερναν σιγά – σιγά να ανακαταλαμβάνουν περιοχές της χώρας.