Quantcast

LIVΕ: Η τελετή ενθρόνισης του Πάπα

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου Α. Στο Βατικανό και ο οικουμενικός Πατριάρχης.


Έκκληση προς τους πιστούς «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα» θέλησε να απευθύνει ο πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία της τελετής ενθρόνισής του. Ο Aργεντινός πάπας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».

Ο νέος Ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου». Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του Ποντίφικα.

«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε, τέλος, ο νέος άγιος πατέρας των ρωμαιοκαθολικών.

Χιλιάδες πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Το τελετουργικό


Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό στην σημερινή πανηγυρική θεία λειτουργία ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος Α΄ θα εγκατασταθεί επίσημα στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της παπωσύνης του.

Σύμφωνα με την επιθυμία του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ η τελετή της ενθρόνισης θα είναι λιτή και συμβολική. Ο ποντίφικας θέλησε να καταστήσει σαφές, διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι, ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς». Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

Στις 09:45 ώρα Ελλάδας ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ χαιρέτησε από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, μετέβη στα σπήλαια του Βατικανού, για να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου.

Η θεία λειτουργία ξεκίνησε στις 09:30 το πρωί ώρα Ρώμης (10:30 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου, έχει γραφτεί στα ιταλικά και υπάρχει η πιθανότητα, όπως συνέβη και τις περασμένες ημέρες, να προσθέσει, αυθόρμητα, ο ποντίφικας και φράσεις εκτός γραπτού κειμένου. Την λειτουργία, μεταξύ των άλλων ,πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα. Τη θεία λειτουργία παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί που βρίσκονται ήδη στη Ρώμη και έχουν κατακλύσει την πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Πέτρου. 

Η πρώτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄  παρίστανται αντιπροσωπείες από περισσότερες από 20 χριστιανικές Εκκλησίες. Ξεχωριστή, όμως, και συνάμα ιστορικής σημασίας είναι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, είτε πριν το Σχίσμα του 1054, είτε μετά από αυτό που Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην εγκατάσταση Ρωμαίου Ποντίφικα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.



«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.



Στις πρώτες φωτογραφίες από την συνομιλία που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι λίγο πριν το δείπνο, ο Πάπας διακρίνεται ασκεπής. Πρόσωπα που παρέστησαν στη συνάντηση επισήμαναν την απλότητα του νέου Πάπα και έκαναν λόγο για θερμή συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλική και αδελφική ατμόσφαιρα.

Πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων

Στη σημερινή λειτουργία θα συμπροσευχηθούν όλοι οι Καρδινάλιοι που πήραν μέρος στο Κονκλάβιο, καθώς και όλοι οι Αρχιεπίσκοποι και οι τοπικοί επίσκοποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλλησίας. Επίσης θα παραστεί αντιπροσωπεία της Αγγλικανικής εκκλησίας με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο της Υόρκης Dr. John Sentamu, εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας.

Σημαντικές όμως θα είναι και οι παρουσίες της κοσμικής ηγεσίας στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου. Μεταξύ των πολιτικών ηγετών που θα παραστούν είναι σημαίνοντες ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, περιοχή καταγωγής του νέου Πάπα. Στη λειτουργία θα προσευχηθούν η πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Κίρχνερ, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Νιέτο.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο γενικός κυβερνήτης του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

Από την ευρωπαϊκή ήπειρο θα παραστούν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Αριό και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.