Quantcast

Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία στο ελληνικό χρέος

Πρώτο θέμα είναι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος και τη δόση που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Πρώτο θέμα είναι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος και τη δόση που θα καταβληθεί στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το BBC «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας». Το άρθρο αναφέρει ότι στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. και ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. Επίσης, αναφέρεται η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες».



Στο άρθρο σχολιάζεται ότι η συμφωνία επήλθε ύστερα από δέκα ώρες συνομιλιών κι ενώ διεξαγόταν το τρίτο Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα.

Επίσης, το CNN αναφέρεται στη συμφωνία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης σχετικά με το ελληνικό χρέος και επισημαίνει ότι η χώρα μας αναμένεται να λάβει ένα τεράστιο ποσό βοηθείας. Σχετικά με την περίπτωση διαγραφής του ελληνικού χρέους, τονίζεται πως η πρόταση «μπήκε στο αρχείο», αν και μερικοί διαπραγματευτές τη θεωρούν αναγκαία ως μέτρο για τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.



Οι Financial Times γράφουν "Η ευρωζώνη συμφωνεί για την ελληνική βοήθεια" και αναφέρουν ότι οι διεθνείς δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για την αναμόρφωση του προγράμματος διάσωσης" και θα ληφθεί μία σειρά μέτρων που θα ανακουφίσουν το χρέος της Ελλάδας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ γίνεται αναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις όπως η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε.



Με παρόμοιο τίτλο και η γαλλική Liberation "Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό χρέος", ενώ ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και παράλληλα επιτυγχάνεται ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020.




"Συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους" τιτλοφορείται η Le Monde, στην οποία τονίζεται ότι η συμφωνία αφορά το "πώς να μειωθεί σημαντικά το ελληνικό χρέος και να καταβληθεί η πολυαναμενόμενη δόση ζωτικής σημασίας για μία χώρα στα πρόθυρα ασφυξίας".  Για σωτηρία από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το άρθρο, τονίζοντας πως η συμφωνία "άνοιξε τον δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα". Όπως και ο λοιπός διεθνής Τύπος έτσι και η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι οι ασιατικές αγορές δέχθηκαν με ανακούφιση την είδηση της συμφωνίας και σημειώθηκε και μικτή άνοδος τόσο στην αγορά του πετρελαίου και τα ασιατικά χρηματιστήρια όσο και στο ευρώ.



Από την πλευρά της η Le Figaro έχει τίτλο "ΕΕ και ΔΝΤ ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ." χωρίς βέβαια να γίνεται λόγος για διαγραφή του. "Η συμφωνία είναι επίπονη αλλά εποικοδομητική για την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η Ελλάδα αποφεύγει την πτώχευση και της μένει "αρκετό οξυγόνο" για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη... Η Αθήνα έπειτα από πολλούς μήνες αβεβαιότητας αναλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το χρέος" επισημαίνεται.



Η El Pais με τίτλο "Η Ευρώπη και το ΔΝΤ ξεκλειδώνουν 'στα άκρα' τη βοήθεια προς την Ελλάδα" σχολιάζει ότι η συμφωνάι μπορεί να φαντάζει ως μία μικρή αλλαγή, αλλά ήταν ζωτικής σημασίας για να ξεκλειδώσει την καταβολή 43,7 δισ. ευρώ και βοηθά ώστε να αποφευχθεί -άγνωστο για πόσο καιρό- η χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά και η πρώτη έξοδος χώρας από τη νομισματική ένωση".



Στη Γερμανία η Bild τιτλοφορείται "Είναι σωτηρία για την Ελλάδα;" αναφερόμενη στη συμφωνία π[ου επετεύχθη στο Eurogroup σχετικά με το χρέος της χώρας μας.  "Αναπνεύστε στην Ελλάδα!" προτρέπει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας ο οποίος σημειώνει ότι με τη συμφωνία αποτρέπεται η χρεοκοπία.