Πακιστάν: Εκτελέστηκε εν μέσω διεθνούς κατακραυγής

Εκτελέστηκε δι΄ απαγχονισμού ο Σαφκάτ Χουσέιν, ο οποίος, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ήταν παιδί όταν καταδικάστηκε σε θάνατο.
Το Πακιστάν εκτέλεσε σήμερα δι' απαγχονισμού έναν άνδρα, η υπόθεση του οποίου προκάλεσε διεθνή κατακραυγή μετά την καταγγελία των δικηγόρων του ότι όταν είχε συλληφθεί ήταν έφηβος και υπέστη βασανιστήρια για να ομολογήσει ότι διέπραξε φόνο.

"Ο Σαφκάτ Χουσέιν εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στο Πακιστάν, παρά τις εκκλήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση παροχής νομικής βοήθειας Justice Project Pakistan, η οποία εκπροσώπησε τον Σαφκάτ.

Την εκτέλεσή του επιβεβαίωσε αξιωματούχος στην Κεντρική Φυλακή του Καράτσι, όπου απαγχονίστηκε ο Σαφκάτ.

Ο πακιστανικός νόμος απαγορεύει την εκτέλεση κάποιου, ο οποίος έχει συλληφθεί ως ανήλικος, αλλά οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Χουσέιν ήταν ενήλικος την εποχή της σύλληψής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του αλλά και με τα σχολικά αρχεία, ήταν 17 ετών το 2004 όταν υπέστη βασανιστήρια--τον έκαψαν με τσιγάρα και του έβγαλαν τα νύχια--για να ομολογήσει τον φόνο ενός παιδιού.

Η οικογένειά του, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήταν 14 ετών, αλλά οι δικηγόροι του λένε ότι η οικογένεια δεν είχε κρατήσει αρχείο για την γέννησή του.

"Υπάρχουν σημάδια από κάψιμο με τσιγάρο στον ώμο του", είπε ο αδελφός του, ο Μανζούρ, στο Ρόιτερς την παραμονή της εκτέλεσης του Σαφκάτ.

"Επίσης του έκαψαν τους αστραγάλους με μία καυτή μεταλλική ράβδο. Τα σημάδια αυτά είναι ακόμη εκεί. Μπορείτε να πάτε να τα δείτε".

Ελάχιστοι αξιωματικοί της αστυνομίας είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να πραγματοποιούν έρευνες και πολλοί κατηγορούνται συχνά ότι βασανίζουν τους υπόπτους για να ομολογήσουν. Επιπλέον, οι δικηγόροι που ορίζονται από τα δικαστήρια για όσους είναι πολύ φτωχοί για να πληρώσουν για τη νομική τους υπεράσπιση, συχνά δεν εμφανίζονται.

Η μητέρα του Σαφκάτ είπε ότι η οικογένεια πληροφορήθηκε για την θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Σαφκάτ μετά την πρώτη δίκη και πρόσθεσε ότι είναι πολύ φτωχή και δεν μπορούσε να πληρώσει την αμοιβή των 300 δολαρίων που ζητούσε ο δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Καθ' όλη τη διάρκεια που ο γιος της βρισκόταν στη φυλακή, όπως είπε η ίδια, τα χρήματα της έφθασαν για να τον επισκεφθεί μόνο μία φορά και δεν κατάφερε να τον δει πριν απαγχονιστεί.

Το Πακιστάν έχει απαγχονίσει περίπου 200 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο όταν η πολύνεκρη επίθεση από ενόπλους Ταλιμπάν σε σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ οδήγησε την κυβέρνηση στην άρση της ντε φάκτο απαγόρευσης της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, φέτος, μόνο το Ιράν και η Κίνα εκτέλεσαν περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με το Πακιστάν.