Quantcast

Παραιτήθηκε ο Μάριο Μόντι

Την παραίτησή του υπέβαλε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου.

Την παραίτησή του υπέβαλε πριν από λίγο ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, κάτι που είχε δηλώσει πως θα πράξει αμέσως μετά την υπερψήφιση από την Βουλή του προϋπολογισμού του 2013. Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας, Ντονάντο Μάρα, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση Μόντι θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα είχε δηλώσει μιλώντας στην συνέλευση των Ιταλών πρέσβεων στην Ρώμη: «Ήταν 13 δύσκολοι, αλλά συναρπαστικοί μήνες. Η Ιταλία σήμερα είναι πιο αξιόπιστη από ό,τι στο παρελθόν για τους ξένους επενδυτές. Ελπίζω η μεταρρυθμιστική δράση να μπορέσει να συνεχιστεί και στην επόμενη νομοθετική περίοδος», συμπλήρωσε ο Μάριο Μόντι.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο από αύριο θα αρχίσει να συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τυπικών αυτών διαβουλεύσεων, αναμένεται να προχωρήσει στην διάλυση του κοινοβουλίου, για να μπορέσουν να διεξαχθούν οι εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου του 2103.

Με αυτόν τον τρόπο, αρχίζει στη γειτονική χώρα μια προεκλογική περίοδος, μέχρι την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Μάριο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού πριν από έναν χρόνο, με την αποστολή να «σώσει» την Ιταλία από την οικονομική καταστροφή, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα σχέδιά του για το πολιτικό του μέλλον, δέχεται ωστόσο πολλές πιέσεις έτσι ώστε να είναι υποψήφιος στις εκλογές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έχουν ζητήσει να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική του Μόντι στη χώρα.

Είτε ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι κατέβει στις εκλογές είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέχρι τις εκλογές, καθώς είναι ο ίδιος που έχει προχωρήσει σε μέτρα ιδιαίτερα επώδυνα, προκειμένου να επανέλθει σε «τροχιά» η οικονομία της Ιταλίας.