Quantcast

Politico: Είναι ο Κιμ τρελός; Οχι, είναι μεθοδικός γι’αυτό δεν φοβάται τον Τραμπ

«Ενας πόλεμος με τη Β. Κορέα, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, κάτι που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα επιθυμούσε», αναφέρεται στην ανάλυση που φιλοξενεί ο διεθνής ιστότοπος.

Επί χρόνια ολόκληρα, η Βόρεια Κορέα χτίζει με μεθοδικότητα το πυρηνικό της πρόγραμμα τη στιγμή που οι ΗΠΑ πασχίζουν να βρουν τρόπο να αντιδράσουν σε αυτό και τώρα ήρθε ώρα να πληρώσουν το τίμημα, λέει ο Τζον Γουλφσθαλ, ανώτερος σύμβουλος στην κυβέρνηση Ομπάμα, και ειδικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Γουλφσθαλ, ανάλυση του οποίου φιλοξενεί το Politico, υπήρξε ανώτατο στέλεχος στην επιτόπια παρακολούθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας το 1995-96 και γνωρίζει πολύ καλά τι σκέφτεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με παγκόσμια καταστροφή.

Η άποψη αυτή, βέβαια, είναι σχεδόν εντελώς λανθασμένη και παρέχει μία πρώτη εξήγηση γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα τι να κάνει ο Τραμπ με την «πυρηνική» Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. Είναι μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων για να φανεί ότι «αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής» και ότι δεν είναι πρόθυμος να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

Ωστόσο τα χρόνια που έχουν προηγηθεί τον έχουν ετοιμάσει για τις κινήσεις του. Ο ίδιος έχει μάθει πολύ καλά πως αντιδρά η Αμερική και γι’ αυτό δεν φοβάται τον Τραμπ.

Για αυτούς τους 5 βασικούς λόγους:

Πρώτον, η Αμερική θέλει μια συμφωνία. Σύμφωνα με τη λογική του Κιμ Γιονγκ Ουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Β. Κορέα πυρηνικά όπλα, ωστόσο επί χρόνια το αποδέχονται. Στη δεκαετία του 1990 οι ΗΠΑ είχαν υποβάλλει κυρώσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Αλλά τίποτα περισσότερο δεν συνέβη.

Η Βόρεια Κορέα αψήφισε τις διεθνείς κυρώσεις και το 2005 η Αμερική επέβαλε νέες κυρώσεις. Η Βόρεια Κορέα όμως συνέχισε με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το 2006, η Αμερική επέβαλε περισσότερες κυρώσεις, αλλά παρά την στάση της Βόρεια Κορέας, ήταν διατεθειμένη πάλι να μιλήσει με τους αντιπάλους της.

Αυτός είναι ο πύραυλος-«φονιάς» των ΗΠΑ: Ετοιμη η ασπίδα της Ουάσινγκτον σε πιθανό χτύπημα του Κιμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμη και επί Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να συμμετέχουν σε διάλογο για αποπυρηνικοποίηση. Συμπέρασμα; Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται α κινηθούν επιθετικά, και η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ίδια τακτική μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η απομόνωση της Βόρειας Κορέας όλο και χειροτερεύει γεγονός που δεν ισχύει καθώς η Κίνα, ισχυρός αρωγός της βορειοκορεατικής οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα από την Πιονγιάνγκ, οι εργάτες της Β. Κορέας συνεχίζουν να δουλεύουν σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη στέλνοντας εμβάσματα πίσω στη χώρα και οι κυρώσεις αν και δυσχεραίνουν την κατάσταση, δεν είναι ικανές να πλήξουν τη χώρα.

Εξάλλου, μπορεί και η Κίνα να επιβάλει κυρώσεις ανά διαστήματα, αλλά υπάρχουν αρκετές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Τρίτον, μπορεί οι ΗΠΑ να μιλούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαν να επέμβουν στην Βόρεια Κορέα. Αφού δεν επιτέθηκαν όταν η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα, γιατί να το κάνουν τώρα εξάλλου; Γιατί να ρισκάρει η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία έναν τόσο δαπανηρό πόλεμο; Στο ίδιο πνεύμα και η Νότια Κορέα. Επίσης πλούσια χώρα, που δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ μία επίθεση αν αυτό σημαίνει μαζική καταστροφή.

Τέταρτον, οι ΗΠΑ χάνουν έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να μιλούν για άξονα συμφερόντων αλλά η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου η Κίνα ισχυροποιείται και σύντομα Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα κληθούν να αποφασίσουν με ποιανού το μέρος είναι. Εξάλλου, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι μία ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της.

Τύμπανα πολέμου από Τραμπ: Τα λόγια δεν είναι λύση! - Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου της Β. Κορέας

Τέλος, αν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τον πυρηνικό της εξοπλισμό δεν θα έχει τίποτα πλέον. Οι ΗΠΑ έκαναν συμφωνία με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και η Λιβύη καταστράφηκε.

Ομοίως και στο Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσεϊν σταμάτησε την κατασκευή πυρηνικών και η κατάληξη για τη χώρα ακόμα και σήμερα είναι τραγική. Όσο η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα, μπορεί να καθορίζει τη τύχη της και να παίζει και αυτή επί ίσοις όροις. Αν τα παραδώσει, θα χαθεί από τον παγκόσμιο χάρτη.

Για αυτούς τους λόγους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν γνωρίζει καλά ότι δεν χρειάζεται να φοβάται τον Ντοναλντ Τραμπ. Όπως δεν τον φοβήθηκαν και οι προκάτοχοί του. Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ελάχιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, όσο κι αν δεν του αρέσει αυτό.

Ένας πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει τρομακτικά αποτελέσματα. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα προκαλούσε κάτι τέτοιο. Και παρά τις αμφιλεγόμενες αντιλήψεις, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι τρελός. Απλά πολύ καλά διαβασμένος. Ίσως πολύ περισσότερο από ότι η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί, καταλήγει ο ειδικός αναλυτής Τζον Γουλφσθαλ.