Quantcast

«Σουλτάνος» από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν: «Πήρα εντολή από τον λαό να αλλάξω την Τουρκία»

Ο Ερντογάν ανακηρύσσεται ως ο απόλυτος κυρίαρχος στην Τουρκία, ανανεώνοντας τη θητεία του από τον πρώτο γύρο ενώ εξασφαλίζει και την πλειοψηφία στη Βουλή σε συνεργασία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί. Ενισχυμένος ο Ιντζέ, απογοήτευση για την Ακσενέρ, την πέρασε και ο φυλακισμένος φιλοκούρδος Ντεμιρτάς.
Ο Ερντογάν πανηγυρίζει από χθες τη διπλή νίκη στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο με πρωτοφανείς υπερεξουσίες στην Τουρκία.  Μάλιστα, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP για την προεδρία, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την αναμέτρηση που διεξήχθη την Κυριακή.

«Αναγνωρίζω ότι ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές», φέρεται να δήλωσε ο Ιντζέ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTürk.

Με το 99,9% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ερντογάν συγκεντρώνει το 53,6% των ψήφων και ο Ιντζέ το 30,8%, ενώ η συμμετοχή έφθασε το 88,1%.

Η λεγόμενη Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην τουρκική Βουλή, συγκεντρώνοντας το 53,6% των ψήφων.

Το CHP συγκέντρωσε το 22,7% των ψήφων, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) το 11,5% και το Καλό Κόμμα 10,1%. Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν υπερέβη το όριο του 10% για να αναδείξει βουλευτές.

Απογοητευτική είναι η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν αποσπά περισσότερο από το 7,5%, πίσω ακόμα και από τον φιλοκούρδο Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή, που ξεπέρασε το 8%.

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Ο Ερντογάν φαίνεται πως επικρατεί και στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.

Ερντογάν: «Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή»

"Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή", με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

"Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας", είπε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του.

"Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του", πρόσθεσε. "Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου", τόνισε.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση "από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία".

Την παραποίηση των αποτελεσμάτων καταγγέλλει η αντιπολίτευση