Quantcast

Στις 21:00 διάγγελμα Αναστασιάδη

(ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-VIDEO) Απίστευτες πιέσεις ασκούνται προς την Κυπριακή κυβέρνηση η ΕΚΤ προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν ανοίξουν οι αγορές την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα των καταθέσεων. Έφτασαν 5 δισ. ευρώ για ενισχυθεί η ρευστότητα. 
Απίστευτες πιέσεις ασκούνται προς την Κυπριακή κυβέρνηση η ΕΚΤ προκειμένου να έχει ψηφιστεί πριν ανοίξουν οι αγορές την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα των καταθέσεων.

Απεσταλμένοι του Μάριο Ντράγκι βρίσκονται στην Κύπρο και είχαν συνεργασία με τον Ν. Αναστασιάδη και υπουργούς της κυβέρνησης του. Οι εκπρόσωποι του ΕΚΤ θέλουν πριν ανοίξουν οι αγορές να έχει εγκριθεί από την κυπριακή βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, η Κύπρος φέρεται να έχει μεταφέρει άνω των 5 δισ. ευρώ απο την Ευρώπη σε μια επιχείρηση αστραπή για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς.Στο παρασκήνιο υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις καθώς τα δύο κυβερνητικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες 29 ψήφους (έχουν μόλις 28) ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα το καταψηφίσουν.

Αύριο στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της Κύπρου η οποία καλείται να εγκρίνει ή όχι στο σύνολό του το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας έτσι όπως αποφασίστηκε στο Εurogroup της Παρασκευής. Φαίνεται ότι επιχειρείται προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, δεδομένου ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπολείπονται μιας ψήφου για να περάσουν τα νομοσχέδια.

Το πρωί στις 8:30 θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.

Η σημερινή πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συβουλίου δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, υπό τον Πρόεδρο τη Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων σε εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup και για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%.

Τέλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ενδέχεται την Τρίτη και την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστές οι κυπριακές τράπεζες.

Συσκέψεις επί συσκέψεων στα κόμματα

«Πέτρα του σκανδάλου» για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την κοινωνία είναι ο όρος της ομάδας των διεθνών δανειστών να «κουρευτούν» έως και 9% οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ασκεί πίεση προς τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν δηλώνοντας ότι η άρνηση της διάσωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, βέβαια, μόνο προδιαγεγραμμένο δεν μπορεί να θεωρείται. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ διαθέτει 28 από τις 56 έδρες της βουλής, ενώ για την έγκριση του πακέτου διάσωσης είναι απαραίτητες 29 ψήφοι, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο διαρροών. Τα κόμματα ΑΚΕΛ , ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.

Γ.Στουρνάρας: Δεν επιβαρύνεται το ελληνικό χρέος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ξεκίνησε στις 20:30, κατά την οποία έγινε πλήρης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την διαχείριση αυτής της κρίσιμης στιγμής για την Κύπρο.

Άντρος Κυπριανού: «Δεν πήραμε απαντήσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι νεότερο. «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε. «Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης, η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων στο θέμα της απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup.Σε δηλώσεις μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς Αρχηγούς, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα να αποφασίσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες της απόρριψης αυτής της απόφασης.

Μάριος Κάρογιαν: «Είναι σκληρά τα διλήμματα»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλήμματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλήμματα».

Ο εκβιασμός του Eurogroup-Οι διάλογοι

Πανικός στην Κύπρο - Το tweet Αναστασιάδη


Κύπρος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter. Λίγο πριν επιστρέψει στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε: «Τις επόμενες ώρες θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Ο Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση του ανέφερε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogrοup η κυβέρνηση του «βρέθηκε αντιμέτωπη με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα».

«Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Επιπλέον τόνιζε ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε, η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Στη συνέχεια εξήγησε τις συνέπειες του καταστροφικού σενάριου ως εξής:

• Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση, θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
• Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
• Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.
• Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.
Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, «οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».