Quantcast

Στο «στόχαστρο» ο γιος του Ερντογάν

Στενεύει ο κλοιός για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Όλα δείχνουν ότι οι έρευνες για διαφθορά θα στραφούν και εναντίον του.
Στενεύει ο κλοιός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς παρά το ότι προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνησή του, το αρνητικό για αυτόν κλίμα παραμένει και πλέον όλα δείχνουν ότι οι έρευνες για διαφθορά θα στραφούν και εναντίον του. Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον γιο του, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη έρευνα για μίζες.

«Βράζει» η Τουρκία - «Ξήλωσε» δέκα υπουργούς ο Ερντογάν

Από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης διατάχθηκε η προσαγωγή τριάντα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και επιφανείς επιχειρηματίες. Ωστόσο, προς το παρόν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αστυνομικό τμήμα ακόμη δεν έχει εκτελέσει τη διαταγή. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα από το συγκεκριμένο τμήμα «ξηλώθηκαν» οι περισσότεροι από τους ανώτατους αξιωματούχους.

Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις. «Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της κρατικής ιεραρχίας. Στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας αυτός.

Ο ίδιος ο Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από το Πακιστάν και τα όσα είπε είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Όταν ρωτήθηκε για τις έρευνες για διαφθορά ανέφερε ότι «επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον γιο του, για τον οποίο «φουντώνουν» οι φήμες ότι έχει στοχοποιηθεί από τις αρχές. Μίλησε λοιπόν για τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».

Εξάλλου, για επιχείρηση κατά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο, Εφκάν Αλά.

«Ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος αυτής της επιχείρησης που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες. Τα τελευταία μου λόγια θα είναι να ευχηθώ να ήταν άλλοι αυτοί που θα μας μαχαίρωναν», είπε ο Γκιουλέρ, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον ισλαμιστή κληρικό Φεθουλάχ Γκιουλέν, του οποίου οι υποστηρικτές κατέχουν θέσεις – κλειδιά σε αστυνομία, δικαστική εξουσία αλλά και στο κόμμα του Ερντογάν.