Quantcast

313 Διοικητικοί υπάλληλοι έχουν το ίδιο επώνυμο!

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κάλεσε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνη. Προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων - Τι είπε στον realfm 97.8 ο υπουργός Παιδείας.

Απίστευτα είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς 313 διοικητικοί υπάλληλοι έχουν το ίδιο επίθετο, ενώ περίπου 2000 υπάλληλοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με εκπαιδευτικές πηγές:

Μετά το 1995, χρονιά που συστάθηκε ο ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 1309 υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ και 840 υπάλληλοι στο ΕΜΠ.

Από αυτούς μέσω ΑΣΕΠ προσελήφθησαν:

• 12 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ μέσω διαδικασίας προκήρυξης θέσεων με σειρά προτεραιότητας (3 υπάλληλοι το 2002 και 9 υπάλληλοι το 2008)
• 19 υπάλληλοι του ΕΜΠ μέσω διαδικασίας προκήρυξης θέσεων με σειρά προτεραιότητας (3 υπάλληλοι το 2002 και 16 υπάλληλοι το 2008)
• 1 υπάλληλος στο ΕΜΠ μέσω γραπτού διαγωνισμού (1995)

Συμπερασματικά, όλες οι λοιπές προσλήψεις (1.297 προσλήψεις στο ΕΚΠΑ και 820 στο ΕΜΠ) έγιναν με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Παραιτήθηκε η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Με ομόφωνη απόφασή τους τα μέλη της Συγκλήτου και οι αναπληρωτές πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης έθεσαν στη διάθεση του πρύτανη Ι.Μυλόπουλου τις παραιτήσεις τους. 

«Υπό το βάρος του συνδυασμού των δυσμενών αυτών εξελίξεων, είναι βέβαιο ότι η λειτουργία του ΑΠΘ θα καταρρεύσει, κατάρρευση για την οποία αποκλειστικώς υπεύθυνη θα είναι η Πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, που, αρνούμενος καν να δει το πρόβλημα, πόσο δε μάλλον να συμβάλει στην αναζήτηση λύσης του, οδηγεί το ΑΠΘ σε ολοσχερή διάλυση», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Συγκλήτου, «με την αποχώρηση του μεγαλύτερου, αλλά και πλέον ειδικευμένου μέρους του προσωπικού της οικονομικής και διοικητικής του υπηρεσίας, καθώς και της Επιτροπής Ερευνών του, το ΑΠΘ θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην οικονομική και λοιπή του διαχείριση, με τεράστιες πλέον καθυστερήσεις στην έγκριση εκταμιεύσεων και διακοπή εξυπηρέτησης των χρηματοδοτούμενων έργων, κάτι που αυτονόητο είναι ότι θα γονατίσει το σύνολο της λειτουργίας του».

Αίτημα των μελών της Συγκλήτου είναι η ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την διαθεσιμότητα στο Ίδρυμα.

Είχε προηγηθεί φορτισμένη συνεδρίαση του οργάνου, όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος άσκησαν πίεση στα μέλη της Συγκλήτου να παραιτηθούν ως αντίδραση διαμαρτυρίας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκε ο προβληματισμός αρκετών πανεπιστημιακών και υπαλλήλων για το εάν «το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και πώς μετά τις διαθεσιμότητες» καθώς και για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει μια ενδεχόμενη παραίτηση των μελών της Συγκλήτου στην παρούσα συγκυρία- τόσο για το ίδρυμα όσο και σε σχέση με τη διαθεσιμότητα. Ο Ι.Μυλόπουλος έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας ζητώντας συνάντηση.

Εισαγγελική παρέμβαση για την απεργία στα ΑΕΙ

Στο μεταξύ, ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στο μέτωπο των ανώτατων ιδρυμάτων είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Πελεγρίνης κλήθηκε στον Άρειο Πάγο το μεσημέρι της Τετάρτης και προσήλθε συνοδευόμενος από τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, ζήτησε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη να εφαρμοστεί ο νόμος, για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Κουτζαμάνη υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Πελεγρίνη ότι θα έχει ακόμα και ποινικές ευθύνες, αν δεν πράξει τα δέοντα για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση

Νωρίτερα, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.
Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.

O υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97.8 για τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οδηγεί τα Πανεπιστήμια στο απόσπασμα

Παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική η απεργία - Το σκεπτικό της απόφασης