Quantcast

Αναστάτωση με το σχέδιο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις-Το διαψεύδει ο ίδιος

Σάλος έχει προκληθεί από το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι μελετάται σενάριο για την πλήρη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης ύψους 600 ευρώ το μήνα.
Σάλος έχει προκληθεί από το σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι μελετάται σενάριο για την πλήρη περικοπή των επικουρικών συντάξεων και την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης ύψους 600 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

Το σενάριο

Η επιτροπή Σοφών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ασφαλιστικού με τέσσερα Ταμεία (ΊΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφαπαξ κλπ

Επί της ουσίας το σχέδιο προβλέπει μια εθνική σύνταξη της τάξης δηλαδή των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ. Στο σύνολο της σύνταξη οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν δηλαδή ποσό μεγαλύτερο των 600 ευρώ.

Διάψευση από Κατρούγκαλο

Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων υποστήριξε ότι «Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου.

«Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο τέως υπουργός Εργασίας.

Επιστολή Κατρούγκαλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς την Εφημερίδα των Συντακτών διέψευσε την ορθότητα του δημοσιεύματος και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έκανε λόγο για «μονταζιέρα», «μείξη αποσπασμάτα» και στοιχεία άγνωστης προέλευσης που «δεν ταιριάζουν σε εφημερίδα του ήθους της ΕφΣυν», ενώ διέψευσε ότι πρότεινε εισαγωγή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Απαντήσεις στο δημοσίευμα περί πρότασης μείωσης των συντάξεων στα 600 ευρώ έδωσε νωρίτερα ο πρώην υπουργός, με συνέντευξη Τύπου από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμβαση έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση προσώπων».

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για προβοκάτσια, για βρώμικο πόλεμο και κατασκευασμένη παρουσίαση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος τρελός θα έκανε εισήγηση για σύνταξη 600 ευρώ;»