Quantcast

Αθλητές που φόρεσαν τα χακί και ρίχτηκαν στη μάχη του Μετώπου

Με την έναρξη του πολέμου το 1940, όλοι οι αθλητές φόρεσαν τα χακί και μαζί με τα άλλα Ελληνόπουλα έτρεξαν στα σύνορα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδας. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Με την έναρξη του πολέμου το 1940, όλοι οι αθλητές παράτησαν την μπάλα, τον δίσκο, τη σφαίρα και το ακόντιο, άλλαξαν την αθλητική περιβολή με το χακί, φορτώθηκαν το γυλιό, άρπαξαν το μάνλιχερ με την ξιφολόγχη και μαζί με τα άλλα Ελληνόπουλα έτρεξαν στα σύνορα να υπερασπιστούν την ακεραιότητα της πατρίδος μας, γράφοντας με το αίμα τους την σύγχρονη ιστορία μας.

Ο τότε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Απόστολος Νικολαΐδης σε επιστολή του στις Διεθνείς Αθλητικές Οργανώσεις τόνιζε: «Στις 27 Οκτωβρίου τα παιδιά έπαιζαν και ηγωνίζοντο στα αθλητικά γήπεδα για το κλωνάρι της ελιάς, για την τιμή της ειρηνικής νίκης».


1) Ο δρομέας του Εθνικού Γ.Σ. Στρατάκος(δεξιά) και ο Θανάσης Καμπαφλής, σφυροβόλος και παλαιστής, που διασκέδαζε τους στρατιώτες με δημοτικά τραγούδια

Στις 28 Οκτωβρίου, αυτά τα παιδιά επέταξαν τις αθλητικές στολές, εφόρεσαν το χακί, άφησαν τον δίσκο, το ακόντιο, τη σφαίρα, τις μπάλες και άρπαξαν το ντουφέκι και από την Ολυμπία στράφηκαν στις Θερμοπύλες στον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα, για να συναντήσουν τον «πολιτισμένο» εισβολέα φωνάζοντας: «ΟΧΙ! Δεν θα περάσεις!».

Οι νεκροί αθλητές στο Μέτωπο

Ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από την Αθήνα, ήταν ο σέντερ μπάκ του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος ( γεννήθηκε στο Γύθειο το 1909), ραδιοτηλεγραφητής του Πυροβολικού, που σκοτώθηκε στη Διποταμιά στις 18-11-1940.

Ο Μίμης είχε στο ενεργητικό του, την αιχμαλωσία ενός Ιταλού αεροπόρου που έπεσε με αλεξίπτωτο, τον κυνήγησε, τον έπιασε και τον παρέδωσε στο διοικητή του που τον συνεχάρη.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, αφού έγραψε επιστολή στον αδελφό του και συμπαίκτη του ανθυποσμηναγό Στέφανο Πιερράκο με το συμβάν, μία οβίδα που έριξε ιταλικό αεροπλάνο, τον διαμέλισε και βρήκε τραγικό θάνατο.


2) Ποδοσφαιριστές στο Μέτωπο, έπαιζαν «δίτερμα» με θεατές ιταλούς αιχμαλώτους που χειροκροτούσαν όταν έμπαινε γκολ!

Τα κόκαλά του έφερε από την Αλβανία το Νοέμβρη του 1950 ο αδελφός του Στέφανος και τυλιγμένα με την γαλανόλευκη και τη σημαία του Παναθηναϊκού τα έθαψε στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Στο πεδίο της μάχης ο πρώτος αθλητής που έπεσε νεκρός από τη Θεσσαλονίκη, στις 17-11-1940 στο ύψωμα 1878 (Μοράβα) ήταν ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ έφεδρος ανθυπασπιστής του 53ου Σ.Π. Γεώργιος Βατίκης.

Ο οπλομάχος λοχαγός Φαβιέρος Κωνσταντινίδης, 34 ετών, πρωταθλητής στην ξιφασκία από την Αθήνα, του 34ου Σ.Π. επιχειρώντας με την μονάδα του να καταλάβει τραπεζοειδές ύψωμα στο Πόγραδετς, την 6-12-1940, αφού το κατέλαβε με ηρωϊσμό και αυτοθυσία εν μέσω σφαιρών και χειροβομβίδων του εχθρού, έπεσε από εχθρική σφαίρα αιμόφυρτος.


3) Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ Μίμης Πιερράκος που έπεσε στο πεδίο της μάχης

Ο στρατηγός διοικητής του τομέα έσπευσε από τους πρώτους, αγκάλιασε με στοργή τον ήρωα, τον ασπάσθηκε και λίγο μετά ξεψύχησε…

Ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Μάνος, δεκανέας του 34ου Σ.Π. πολεμώντας γενναία, έπεσε στη Χόρμοβα Τεπελενίου την 4-1-1941. Τα τελευταία του λόγια ήταν « πεθαίνω για την πατρίδα!». Ο Γεώργιος Βήχος τραυματίας κι αυτός, βρέθηκε στο πλευρό του Μάνου και τον παρηγορούσε, αλλά ξεψύχησε αργότερα με το χαμόγελο στα χείλη…

Στις 9-2-1941 έπεσε στο πεδίο της μάχης ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ λοχίας Νίκος Σωτηριάδης του 50ού Σ.Π. από τη Θεσσαλονίκη. Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Φώτιος Σκλήρης από το Αίγιο, της 79ης Μονάδας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη Χειμάρρα στις 26-12-1940.


4) Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Υποφάντης

Ο αμυντικός του Ολυμπιακού Βόλου Κυριάκος Μαυρανεζούλης, 24 ετών, του 2ου Σ.Π. έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στην Πάγκρισα στις 20-12-1940.

Στο πεδίο της μάχης έπεσε και ο αμυντικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Γεώργιος Αλεξανδρής, του 8ου Σ.Π. όταν τον διαμέλισε βλήμα όλμου στο Τεπελένι στις 27-12-1940.

Ο αθλητής του στίβου στα εμπόδια, των «Φιλίππων Καβάλας», ανθυπολοχαγός Κρίτων Κονσουλίδης από την Καβάλα, πολεμώντας γενναία, πέρασε τα εχθρικά συρματοπλέγματα και κυνηγώντας τους Ιταλούς, μία σφαίρα τον χτύπησε στο στήθος και ξεψύχησε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2-2-1940.

Ο δρομέας του Αθλ. Συλλ. Εμποροϋπαλλήλων Αντώνιος Ελευθερίου, του 7ου Σ.Π. έπεσε μαχόμενος στο πεδίο της μάχης στον Σαραντάπορο στις 21-11-1940.

Τέλος, ο πρωταθλητής της πυγμαχίας Σάββας Βενιέρης από τον Πειραιά, του 34ου Σ.Π., αφού πολέμησε γενναία, έπεσε στο Τεπελένι στις 15-12-1940.


5) Ο πυγμάχος Κόκκινος, τραυματίας στην πρώτη γραμμή

Οι τραυματίες στο Μέτωπο

Δύο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, οι Αποστολίδης και Καπόγιαννης, τραυματίσθηκαν σοβαρά σε μάχη στο Πόγραδετς, ενώ ένας τρίτος, ο Δημ. Ξένος με βαριά τραύματα μεταφέρθηκε στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, ο έξω δεξιά Γρηγοράτος τραυματίας στο Μέτωπο, διεκομίσθη για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Κ. Βαβάκης, μαχόμενος με αυταπάρνηση τραυματίσθηκε σοβαρά από οβίδα στο Πόγραδετς. Είχε πεί τότε: «Αδιαφορώ αν θα ξαναπαίξω ποδόσφαιρο, αρκεί που έπαιξα κι εγώ τον μικρό μου ρόλο για το μεγαλείο ης Ελλάδος».

Ο διεθνής ποδοσφαιριστής (μέσα δεξιά) της ΑΕΚ Αλέξ. Χατζησταυρίδης με σοβαρά τραύματα στα πόδια από οβίδα μεταφέρθηκε από το Τεπελένι στο 4ο νοσοκομείο.

Επίσης, ο διεθνής χάφ της ΑΕΚ Σπύρος Κοντούλης, σκληρός πολεμιστής, τραυματίσθηκε από βλήμα όλμου και μεταφέρθηκε στο 15ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.


6) Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Σκλήρης που εφονεύθη στο Μέτωπο

Ο τερματοφύλακας του Εθνικού Πειραιώς Μακράκης, τραυματίσθηκε σοβαρά χάνοντας και τα δύο του χέρια, είχε πεί με υπερηφάνεια: «Μπορεί να μην ξαναπιάσω την μπάλα με τα χέρια αλλά είμαι υπερήφανος για τη θυσία μου στην πατρίδα».

Δύο ποδοσφαιριστές των Εμποροϋπάλληλων οι Οικονομόπουλος και Λάζαρης τραυματίσθηκαν σοβαρά στη μάχη της Κλεισούρας και μεταφέρθηκαν γα νοσηλεία στο Λουτράκι.

Επίσης, ο ποδοσφαιριστής του «Αττικού» Δημ. Καζαντζόγλου τραυματίσθηκε από θραύσμα οβίδας όλμου στον αριστερό οφθαλμό και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Αθηνών.

Ο ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου Νικόλαος Καλαμιώτης τραυματισμένος βαριά από βλήμα όλμου μεταφέρθηκε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό.

Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνος Αθηνών Παπαντωνίου με βαριά κρυοπαγήματα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νοσηλεία στο Πεντελικό Νοσοκομείο στην Κηφισιά.


7) Ο ποδηλάτης Καπλάνογλου τραυματίας δέχεται επίσκεψη του συναθλητή του Βήχου, επίσης τραυματία

Ο τερματοφύλακας του «Αστέρα» Αθηνών Βασ. Ιωαννίδης τραυματίσθηκε σοβαρά στον μηρό σε ώρα μάχης στην Κλεισούρα.

Ο σκοπευτής από το Βόλο Γ. Τζαμτζής πρωταθλητής των Βαλκανίων από τους καλύτερους Έλληνες σκοπευτές, είχε γράψει σε επιστολή του: «Τα βόλια μου δεν πηγαίνουν χαμένα γιατί τα ακριβοπληρώνει η πατρίς. Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε του Ιταλούς…».

Ένα εχθρικό όμως βόλι, τον πέτυχε στο στήθος στην Πρεμετή και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο πρωταθλητής της ξιφασκίας υπολοχαγός Αναστάσιος Τσούμας βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι σε μάχη στο Ιβαν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου παρέμεινε για 50 μέρες αναίσθητος.

Ο δισκοβόλος του Αθλητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου ανθυπολοχαγός Τσίτας, όταν σκοτώθηκε ο διμοιρίτης του, πήρε τη θέση του και σε μια σφοδρή επίθεση κατά του εχθρού, μία ιταλική οβίδα εξερράγη κοντά του, του προξένησε διαμπερές τραύμα στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο αθλητής της ποδηλασίας του Πανιωνίου δεκανέας Δημ. Καπλάνογλου, που είχε διοικητή του λόχου τον λοχαγό Ιάσονα Ζηργάνο από το Βόλο, σπουδαίο αθλητή του ακοντισμού και κυρίως της κολύμβησης, τραυματίσθηκε στη μάχη της Κλεισούρας από βλήμα όλμου στο κεφάλι και το χέρι.

Ο πρωταθλητής της πυγμαχίας στην κατηγορία ελαφρών βαρών Νικ. Κόκκινος, πολέμησε στην Κλεισούρα και έχασε το χέρι του από βλήμα όλμου. Μεταφέρθηκε σε ορεινό χειρουργείο, το οποίο βομβαρδίστηκε από ιταλικό αεροπλάνο και ξανατραυματίσθηκε σοβαρά στα πόδια.


8) Ο βαλκανιονίκης στην ξιφασκία λοχαγός Φαβιέρος Κωνσταντινίδης, που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στην πρώτη γραμμή του Μετώπου

Ο δρομέας αντοχής της ΑΕΚ Νικ. Καψοκέφαλος που τραυματίσθηκε σε μάχη και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Λουτράκι, είπε ότι «34 αθλητές της ΑΕΚ είμαστε στην πρώτη γραμμή του Μετώπου».

Ο πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία πετεινού στην πάλη Μπακογιάννης τραυματίσθηκε στην Κλεισούρα και μεταφέρθηκε για να νοσηλευθεί στο Λουτράκι.

Επίσης, ο αθλητής του Πανιωνίου Τζουβελάκας τραυματίσθηκε από σφαίρα πολυβόλου στο αριστερό πόδι και το δεξί χέρι, καθώς επίσης και ο γνωστός παλαιστής Μπόρας που τραυματίσθηκε στα πόδια και νοσηλεύονται στο 8ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο πρωταθλητή μας δρομέας των 400 και 800 μέτρων ανθυπολοχαγός Γ. Καραγιώργος που υπηρετεί στη Μοίρα Βαρέων Αυτοκινήτων τραυματίσθηκε κι έχασε το ένα του πόδι από βλήμα όλμου στο Πόγραδες.

Ο αθλητής στίβου του Εθνικού Αθηνών Ιωάννης Μοίρας, διεκομίσθη με σοβαρά τραύματα από την Κλεισούρα στην Αθήνα για νοσηλεία. Για την ίδια αιτία διεκομίσθη στην Αθήνα από την Κορυτσά και ο τραυματίας ορειβάτης Πάνος Τσαντίλας.

Ο δρομέας του Πανελληνίου Γ.Σ. και παίκτης του μπάσκετ ανθυπασπιστής Κ. Κοτσώνης τραυματίσθηκε σοβαρά από βλήμα όλμου στο στήθος κοντά στο Τεπελένι. Ο σφυροβόλος του Πανελληνίου Γ.Σ. Κοσμόπουλος διεκομίσθη στην Αθήνα με κρυοπαγήματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου του έκοψαν το ένα πόδι…

Ο αθλητής του τένις Θ. Ζηρίνης τραυματίσθηκε από βλήμα κατά την αεροπορική επιδρομή στα Ιωάννινα και διεκομίσθη στην Αθήνα. Ο αθλητής της ξιφασκίας λοχαγός Μολφέτας τραυματίσθηκε σοβαρά και διεκομίσθη στην Αθήνα για νοσηλεία και εκδήλωσε την επιθυμία του να επιστρέψει σύντομα στην πρώτη γραμμή!

Ο αθλητής της Παναχαϊκής Γεώργιος Ζήβας, πολεμώντας γενναία τραυματίσθηκε σοβαρά από σφαίρα στον αριστερό ώμο, κοντά στους Αγίους Σαράντα. Ο σφαιροβόλος Γιαγτζής και ο εμποδιστής Ταμπακέας των Εμποροϋπαλλήλων , τραυματίσθηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στα μετόπισθεν για νοσηλεία, όπως κι οι αθλητές Κονταράτος και Δ. Κόκκαλης.

Επίσης, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πατρών Γεώργιος Καλοκαιρινός αφού πολέμησε ηρωικά, τραυματίσθηκε όταν μία σφαίρα τον βρήκε στο μηρό.

Ο οπισθοφύλακας του «Αρίωνος» Φρ. Μουζάκης έχασε ο ένα του χέρι από θραύσμα οβίδος κατά την αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Αντικάκης, τραυματίσθηκε σοβαρά στην Κλεισούρα.

Και τέλος, ο ξιφομάχος Ηρακλής Παντούλιας, τραυματίσθηκε σοβαρά στο Πόγραδετς και μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν για νοσηλεία.


9) Εξέταση τραυματιών και παροχή Α΄ Βοηθειών από τους γιατρούς στο ύπαιθρο…

Οι ποδοσφαιριστές του Μετώπου

Ποδοσφαιριστές που πολέμησαν γενναία στην πρώτη γραμμή ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού Γιάννης Βάζος, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, οι αδελφοί Λεωνίδας και Στέλιος Ανδριανόπουλοι, ο Θεολόγος Συμεωνίδης ο Χέλμης, ο Ράγγος, ο Γρηγοράτος

Από την ΑΕΚ, 34 αθλητές της βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου στο Τεπελένι, ανάμεσα τους οι Παπαδόπουλος, Δαϊσπάγκος, Τζαννετής, Σέλτζικας, Ρίμπας, Παυλής, Σκλαβούνος, Κουτσουλιέρης Τσιραλίδης, Σπυρίδης… Σε επιστολή που έστειλε ο Θ. Σπυρίδης στον Σύλλογο της ΑΕΚ γράφει, ότι « οι Ιταλοί σαν ποντίκια έχουν τρυπώσει στο Τεπελένι και φοβούνται να ξεμυτίσουν γιατί τους περιμένει η γάτα! Εμείς!».

Στην πρώτη γραμμή του Μετώπου βρίσκονται και οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού Αντώνης Μηγιάκης, Σπύρος, Υποφάντης, Κρητικός, Μπαλτάσης, Στρουμπούλης, Σβολόπουλος, Καμπέρος, Σύρκος, Δότσικας, Δημόπουλος

Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Βασ. Στρουμπούλης έγραψε σε επιστολή του στην Αθήνα: «Πιάνουμε πολλούς αιχμάλωτους Ιταλούς και όλο ζητάνε "μαντζαρία". Πιάσαμε και έναν διεθνή ποδοσφαιριστή τους τον Καλικαμπέρι και του φερθήκαμε αθλητικά, ξεχνώντας πως νωρίτερα είχε γεμάτο το όπλο εναντίον μας και με την παρέα του ήθελε να μας υποδουλώσει».

Ο σέντερ μπάκ του Παναθηναϊκού Βασ. Καμπέρος σε επιστολή που είχε γράψει στο Σύλλογο του, τόνιζε «θα επιστρέψουμε μόλις κατατροπώσουμε τους Ιταλούς. Νόμιζαν ότι θα αντιμετώπιζαν την Ελλάδα στο ποδόσφαιρο και θα εξασφάλιζαν εύκολη και άνετη νίκη. Όμως τους δώσαμε ένα καλό μάθημα και θα το θυμούνται για πάντα».

Ο τερματοφύλακας του Αθηναϊκού Ρουσόπουλος, έγραψε σε συναθλητές του στην Αθήνα « εσείς να γυμνάζεστε καθημερινά χωρίς να ανησυχείτε, εμείς εδώ φυλάσσουμε Θερμοπύλες…».

Ο πρωταθλητής Ελλάδος στα εμπόδια και βαλκανιονίκης αθλητής του Παναθηναϊκού Ιωάννης Σκιαδάς σε επιστολή του ζήτησε από την Αθήνα να του στείλουν μία μπάλα για να παίζουν «και γυμναζόμενοι θα έχουμε τη δύναμη και θα έρθει σύντομα η στιγμή που θα ρίξουμε τους φρατέλους στη θάλασσα».

Η μπάλα έφτασε στο Μέτωπο και η ευχαριστήριος επιστολή εστάλη αμέσως στην Αθήνα με τις υπογραφές των αθλητών: Σκιαδά, Βάζου (Ολυμπιακού) Γκιζόρη, Κομάσου, Ρουσόπουλου, Σχίζα, Προκοπίου, Βαλλίδη, Κουρέτη κ.α.

Όλοι αυτοί, παίζουν στον ελεύθερο χρόνο τους δίτερμα, με… θεατές τους Ιταλούς αιχμαλώτους. Πάντως η ομάδα του 1ου λόχου του 1ου Συντάγματος, που ανήκουν, πραγματοποίησε τρείς νίκες ( 3-2, 4-2, και 6-2) με τους Ιταλούς να εκπλήσσονται και να χειροκροτούν.

Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Α. Κοντόπουλος παρασημοφορήθηκε «λόγω της εξαίρετης ανδρείας που επέδειξε στη μάχη του Ιβάν». Ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Βουβουδάκης προήχθη στο βαθμό του λοχία επ’ ανδραγαθία.

Επίσης αθλητές του Απόλλωνα που πολεμούν στην πρώτη γραμμή, είναι οι Γκίκας Γκιζόρης, Δεληγιάννης, Μαρσέλλος, Γκίλλης, Δαμαλάς, ενώ ο Κάτσικας υπηρετεί σο Ναυτικό.

Οι αθλητές του Ολυμπιακού Πατρών Αναστάσιος και Νικόλαος Πολυκράτης και ο τερματοφύλακας Γεώργιος Καλοκαιρινός πολέμησαν γενναία τον εχθρό.

Μάλιστα ο Αναστάσιος Πολυκράτης έκανε και μία αλτρουιστική πράξη. Βρήκε έναν Ιταλό στρατιώτη σοβαρά τραυματισμένο αι εγκαταλελειμμένο, τον πήρε στον ώμο του και ανάμεσα από φαράγγια και δύσβατα μονοπάτια τον μετέφερε κατάκοπος σε ορεινό χειρουργείο, και σώθηκε από βέβαιο θάνατο.

Άλλοι αθλητές – πολεμιστές

Οι μεγάλοι πρωταθλητές του στίβου και με μεγάλες διεθνείς νίκες στους Βαλκανικούς, όπως ο δρομέας Θανάσης Ραγάζος (Γ.Σ. Αλμυρού Βόλου), ο εμποδιστής Χρήστος Μάντικας (ΑΕΚ), ο Ιωάννης Παλαμιώτης (Παναθηναϊκού), ο δρομέας Στρατάκος ( Εθνικού Γ.Σ.), ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας ( Πανιωνίου) ο σφυροβόλος και πρωταθλητής της πάλης Θανάσης Καμπαφλής που τους διασκέδαζε με Δημοτικά τραγούδια ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος (ΑΕΚ) ο Φραγκούδης, ο Πρωτοψάλτης ο Μισαηλίδης, ο Στεφανάκης και ο δυναμικός άλτης του Πειραϊκού Γρηγόρης Λαμπράκης, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του Μετώπου και πολέμησαν γενναία.

Ο Μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης του Παναθηναϊκού Χρήστος Σάρρας ο γνωστός σε πολλούς Αθηναίους εφημεριδοπώλης συνέλαβε ένα βράδυ μόνος του τρείς Ιταλούς, τους αιχμαλώτισε και τους οδήγησε στη μονάδα του. ΄

Ηταν η σειρά του να πάει στη βρύση να γεμίσει τα παγούρια νερό. Εκεί διαπίστωσε πως υπήρχαν τρεις Ιταλοί, τους αιφνιδίασε και τους αφόπλισε, πέταξε τα όπλα τους και με απειλές τους οδήγησε στη μονάδα του στην Ξηνοπηγή...

Ο πρωταθλητής Ελλάδος και βαλκανιονίκης στο επί κοντώ Γεώργιος Θάνος και ο αθλητής του Πανιωνίου Βασ. Σταυρόπουλος δήλωσαν στους απεσταλμένους του Τύπου στο Μέτωπο, ότι θα γυρίσουν στην Αθήνα μόνο νικητές! «Γιατί μέσα στη ψυχή μας έχουμε δύο ιδέες: Νίκη ή θάνατος!».

Ο σφαιροβόλος του Λυκούργου Σάμου Κατρακάζης που υπηρετεί ως ανθυπολοχαγός στους όλμους και ο δρομέας του ίδιου Συλλόγου Κ. Πτίνης στο Πυροβολικό, σε επιστολή που έστειλαν στο σύλλογο τους γράφουν: «Κάνουμε τόσο καλά το καθήκον μας που ενοχλεί αφάνταστα τον καβαλέρο ( Μουσολίνι)…».

Στην πρωτη γραμμή και οι άσσοι του Μπάσκετ Δημητριάδης, Σκυλογιάννης, Χατζηγεωργάκης, Καμιζούλης, Βάσος

Από τους κολυμβητές μας που πολέμησαν στο Μέτωπο οι Ν. Μπαλτατζής ως ανθυπίλαρχος στο Ιππικό, ο Α. Περδίκης ως ανθυπασπιστής, ο Ι. Παπαδάκης, ο Γ. Γεωργιάδης και οι αδελφοί Ζωγράφου.
 
Άλλοι παλιοί πρωταθλητές της οπλομαχίας που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή είναι, ο συνταγματάρχης του Πυροβολικού Κ. Μπότασης, οι λοχαγοί Κ. Νικολόπουλος και Χρήστος Ζαλοκώστας σε άλλες μονάδες μαζί με τον πανελληνιονίκη με διεθνείς νίκες αντισυνταγματάρχη Τρ. Τριανταφυλλάκο, τον ταγματάρχη Παπαρρόδου και τους λοχαγούς Μολφέτα, Κοτέα Ψαράκη και τον ανθυπολοχαγό Καραμερτζάνη.

Ο πρωταθλητής της ποδηλασίας του Πανιωνίου Περουτζόγλου, σε επιστολή του στο σύλλογό του γράφει ότι «στους 50- 60 αθλητές της οικογένειας του Πανιωνίου έπεσε ο κλήρος να υπερασπίσουν την τιμή της πατρίδος στην πρώτη γραμμή.
 
Το αμάραντο στεφάνι της νίκης θα σου το προσφέρουν τα παιδιά σου, διότι η νίκη θα ανήκει σε σένα που έβγαλες λεβέντες που ξέρουν να αγωνίζονται και να νικούν».

- Συγκλονίζουν τα πρωτοσέλιδα του 1940

- Ο έρωτας στα χρόνια του πoλέμου μέσα από γράμματα του '40