Quantcast

Αυξέντιος Καλαγκός: Ο γιατρός με τα «χρυσά χέρια»

"Ανέκαθεν επέμενα στα πάθη μου, στις ευαισθησίες μου. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται τον πόνο των άλλων", λέει ο Ελληνας επιστήμονας που αφοσιώθηκε στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών.

Μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκντί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά, ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.
 
Αποφοίτησε το 1984, σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στα 40 του.
 
Το 1998, ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Coeurs pour tous.

Σας έχουν χαρακτηρίσει γιατρό των φτωχών...
Αυτό που γεμίζει το πνεύμα μου είναι η ικανοποίηση, έχοντας εκπληρώσει τις υποχρεώσεις όσον αφορά τους ασθενείς μου. Μου εμπιστεύονται την άρρωστη καρδιά τους, τη ζωή τους.

Σας έχουν αποδώσει τον τίτλο του καλύτερου μαθητή του Μαγκντί Γιακούμπ. Ποια συμβουλή σας έδωσε;
Να ακολουθήσω την πορεία του ως χειρουργός και να εμπλουτίσω το επάγγελμά μου με ανθρωπιστική αξία.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το επάγγελμα του παιδο-καρδιοχειρουργού;
Το αποφάσισα σε ηλικία επτά ετών, το 1967. Τότε διάβασα στις εφημερίδες για την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς που πραγματοποίησε ο Κρίστιαν Μπάρναρντ.

Μιλήστε μας για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Coeurs pour tous («Καρδιές για όλους»)...
Δημιούργησα το ίδρυμα το 1998. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω 9.000.000 παιδιά με συγγενείς δυσπλασίες της καρδιάς.

Πλέον των υπηρεσιών που παρέχουμε στα παιδιά, διδάσκουμε τους γιατρούς να τα χειρουργούν. Σε 12 χρόνια, έχουμε περιθάλψει περισσότερα από 10.000 παιδιά και έχουμε εκπαιδεύσει εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές

Ποια είναι η καινοτομία του Kalangos ring;
Είναι το πρώτο που απορροφάται από τον οργανισμό και μας επιτρέπει να αυξήσουμε αισθητά τις δυνατότητες επισκευής βαλβίδων στα παιδιά. Σε αντίθεση με άλλα, παραδοσιακά δαχτυλίδια που δεν έχουν παιδιατρικό μέγεθος, δημιουργεί ένα σημάδι που αυξάνεται ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού.

Πόσο σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει στο έργο σας η πίστη στον Θεό;
Η πίστη είναι το μήνυμα της ύπαρξής μας, η παρουσία του Θεού ανάμεσά μας, η πίστη είναι οδηγός μου για να δώσω νόημα στη ζωή μου.

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια για να μπορέσει ένας επιστήμονας να πετύχει στην Ελλάδα;
Νομίζω ότι η ανάπτυξη εξαρτάται από το άτομο και κατά πόσο νιώθει πάθος για την τέχνη του. Το πάθος αυτό μας κάνει μα προοδεύουμε. Το μεγάλο μειονέκτημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη κοινωνικής και οικονομικής δομής.

Σκέφτεστε ποτέ το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής στη χώρα μας;
Εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη των αρμοδιοτήτων μου, μπορώ να το σκεφτώ, αλλά, μέχρι στιγμής, το αίτημα αυτό δεν μου είναι γνωστό.

Εχετε συγγενείς στην Ελλάδα; 
Δύο θείες. Τις θεωρώ μητέρες μου, γιατί έχασα τη δική μου πολύ νωρίς, ήμουν δέκα ετών. Είναι αυτές που γεμίζουν την απουσία της

Αισθάνεστε ότι έχετε θυσιάσει κάτι στον βωμό του λειτουργήματός σας;
Τη ζωή με την οικογένειά μου και τον λίγο χρόνο που έχω περάσει με τα δύο παιδιά μου.

Εχετε μία ιδιαίτερη σχέση με την κανέλα...
Το σπίτι μας στην Κωνσταντινούπολη μύριζε κανέλα και ήταν η αγαπημένη μυρωδιά της μητέρας. Ακόμη και το γραφείο μου, τώρα, μυρίζει κανέλα. Με ηρεμεί.

Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;
Είναι η πατρίδα μητέρα, εκεί βρίσκω τις ρίζες μου, την οικογένειά μου, την ταυτότητά μου. Είμαι υπερήφανος που είμαι Ελληνας.


Το ELLINES.COM αποτελεί την πρώτη διαδικτυακή κοινότητα για όλους τους Ελληνες από όλον τον κόσμο. Ενας κοινός τόπος συνάντησης για να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ανθρώπους που η ρίζα τους είναι ελληνική.

Ένας παγκόσμιος ιστός Ελλήνων που έχουν κατακτήσει την υφήλιο με την προσωπικότητα, την εργατικότητα, τη δημιουργικότητα, τις ιδέες του , τη δύναμή τους.

Ελληνες που διαπρέπουν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ελληνες που έχουν δημιουργήσει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που μπορεί να διακρίνεται και να ξεχωρίζει. Το ellines.com εκμηδενίζει τις αποστάσεις, καταργεί τα σύνορα και ενώνει τους Ελληνες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ, ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ