Quantcast

Βιβλική καταστροφή στο Αμύνταιο: Θάφτηκε λιγνίτης αξίας 500.000.000 ευρώ σε 80 εκατ. κυβικά χώμα – Χάθηκε ένα χωριό

Στον αέρα 1700 εργαζόμενοι. Εικόνες αποκάλυψης μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο.  Η ΔΕΗ προειδοποιεί πως μέχρι και σήμερα αναμένεται να σημειώνονται δευτερογενείς κατολισθήσεις.
Τεράστιο οικονομικό χτύπημα -άνω του 1,5 δισ. ευρώ- δέχθηκε η κινούμενη στα όρια της πτώχευσης ΔΕΗ, από τις πρωτόγνωρες κατολισθήσεις του ορυχείου του Αμύνταιου στη Φλώρινα.

Τα… ρίχτερ που προκάλεσε το τεκτονικό ρήγμα κάτω από την περιοχή δονούν αφενός τη βιωσιμότητα της ίδιας της επιχείρησης, η οποία ήδη μετράει απώλειες άνω των 2,5 δισ. από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα, κάτω από τις λάσπες του ορυχείου θάφτηκαν 500.000.000 ευρώ, τέσσερις τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς και λοιπός πάγιος εξοπλισμός άνω των 100.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει στην «Ελευθερία του Τύπου» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, «η συνολική ζημιά, συμπεριλαμβανομένης της μη λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου, μπορεί να ξεπερνά και το 1,5 δισ. ευρώ».

Εικόνες - σοκ από το Αμύνταιο: Άλλαξε ο χάρτης της περιοχής - Απαλλοτριώνεται οικισμός, θάφτηκαν 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη!

Οι κατολισθήσεις προκαλούν αφετέρου και παράπλευρες απώλειες στην ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης καθώς οι δύο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ είναι άγνωστο αν και πότε θα επανεκκινήσουν, όπως φυσικά και το ορυχείο που τις εφοδιάζει. Αν και οι δύο λιγνιτικές μονάδες λειτουργούσαν πλήρως μόνο από την Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, εν τούτοις οι απώλειες ισχύος δοκιμάζουν τα όρια της επάρκειας ρεύματος.

Επίσης το έδαφος χάνουν κάτω από τα πόδια τους… περίπου 1.700 εργαζόμενοι. Πρόκειται για 850 της ΔΕΗ στο ορυχείο και στον ΑΗΣ Αμυνταίου οι οποίοι μένουν χωρίς αντικείμενο. Αλλοι 500 των εργολάβων δεν θα έχουν ξανά δουλειά στο κοίτασμα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη και 350 νεοπροσληφθέντων – μόλις την περασμένη Παρασκευή – ειδικευμένων εργατών από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το τεκτονικό ρήγμα που περνάει κάτω από το 3.500 μέτρων έκτασης ορυχείο και το σε απόσταση 500 μέτρων χωριό των Αναργύρων άρχισε να προκαλεί σεισμικές δονήσεις από τις 11 το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Μεγάλες μάζες της τάξης των 80.000.000 κυβικών μέτρων μετακινήθηκαν θάβοντας τέσσερις από τους έξι γιγάντιους – βάρους 2.000 τόνων ο καθένας- καδοφόρους εκσκαφείς, και προκαλώντας καταστροφές και σε άλλον πάγιο εξοπλισμό. Κτίρια της κοινότητας υπέστησαν ρωγμές και οι κάτοικοι ένιωθαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους για ώρες. Η ΔΕΗ μάλιστα προειδοποιεί πως μέχρι και σήμερα αναμένεται να σημειώνονται δευτερογενείς κατολισθήσεις.

Η εταιρία είχε διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3 Ιουνίου και μάλιστα τα μηχανήματα είχαν μετακινηθέι σε εκτιμώμενη –τότε-ασφαλή περιοχή.

Παρακολουθούσε σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ Μιχάλη Καββαδά τις ρωγματώσεις τη ς περιοχής από τα τέλη Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο καθηγητής συνέτασσε ακόμη και την ώρα των κατολισθήσεων το πόρισμα των ερευνών του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτή την ώρα που συντάσσω το κείμενο με ειδοποιούν για κατολισθήσεις…».