Quantcast

Δένδιας: «Δεν υφίσταται άβατο για τη νομιμότητα»

(VIDEO) Σε έξι προσαγωγές προχώρησε η Αστυνομία μετά την επέμβαση στο Πολυτεχνείο, δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες. «Κανένας δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας» σχολίασε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την επιχείρηση της Αστυνομίας τα ξημερώματα στο Πολυτεχνείο. «Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας – ακόμη και παρεμπορίου – δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε «η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα. Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"».

Συνελήφθησαν τρεις από τους έξι προσαχθέντες στο Πολυτεχνείο

Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ μετά την έφοδο στο Πολυτεχνείο

Στη δημοσιότητα βίντεο κατά τη διάρκεια των ερευνών, αλλά και φωτογραφίες από τα ευρήματα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της ευρείας επιχείρησης που έκανε τα ξημερώματα στο Πολυτεχνείο.Η αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές, ενώ εστάλησαν στην Ασφάλεια, δεκάδες ευρήματα –μεταξύ αυτών ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, κράνη, καδρόνια, υπολογιστές, πλαστές ταυτότητες- που βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου.Το σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη αναφέρει:

«Τις πρωινές ώρες σήμερα (21.08.2013) πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, πέριξ (στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα κλπ) και εντός των χώρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της οδού Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η επιχείρηση έγινε παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, σε εφαρμογή του Ν. 4009/2011, ύστερα από καταγγελίες για τη διαμονή παράνομων μεταναστών και χρήση των χώρων του Πολυτεχνείου για την κατασκευή εκρηκτικών - εμπρηστικών μηχανισμών, όπως και για αποθήκευση μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Εκατόν εξήντα (160) κοντάρια
• Βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών
• Κάλυκας όλμου
• Δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού
• Πλήθος από σημαίες
• Επτά (7) σπρέι πιπεριού
• Αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι
• Οκτώ (8) κράνη
• Τρεις (3) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας (1) σκληρός δίσκος και μία (1) φορητή συσκευή αποθήκευσης (USB - stick)
• Μία ταυτότητα Ελληνικών αρχών για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια
• Μία ταυτότητα Ισραήλ
• Μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από Γαλλικές Αρχές.

Επισημαίνεται ότι παραδόθηκαν προς χρήση στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου χώροι οι οποίοι τελούσαν υπό κατάληψη εδώ και τριάντα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν έξι (6) άτομα, τρεις (3) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί.  Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Το χρονικό...

Η επιχείρηση διήρκησε κάτι περισσότερο από 2,5 ώρες και ξεκίνησε στις 6.25 το πρωί της Τετάρτης.  Η επιχείρηση εξελίχθηκε τόσο στη γύρω περιοχή, όπου είχαν αποκλειστεί δρόμοι, όσο και εντός των χώρων του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιούσαν καταλήψεις αντιεξουσιαστές.Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε προσαγωγές ατόμων, ενώ αναμένεται να διευκρινιστούν οι λόγοι της επέμβασης.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε για το θέμα: «Η συγκεκριμένη επιχείρηση βρίσκεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου σε όλους τους χώρους της ελληνικής επικράτειας. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους».