Quantcast

Η μάχη της Κερατέας όπως τη ζω...

Ο γνωστός σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης μιλάει για την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα.
Όποιος δεν έτυχε να βρεθεί στην Κερατέα τους τελευταίους τέσσερις μήνες ενδεχομένως να μην έχει αντιληφθεί πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Η εξέγερση συνεχίζεται δυναμικά και οι κάτοικοι ανά βάρδιες παραμένουν στα χαρακώματα που έχουν στήσει κατά μήκος της λεωφόρου Λαυρίου, παρουσία πάντα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο γνωστός σκιτσογράφος κ. Σπύρος Ορνεράκης, μόνιμος κάτοικος της Κερατέας τα τελευταία χρόνια, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όμοια με εκείνη την εποχή της χούντας. «Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα», υποστηρίζει, ενώ προτείνει λύση σχετικά με το πρόβλημα των σκουπιδιών λέγοντας πως πρέπει να ακολουθήσουμε την τακτική των ευρωπαϊκών πόλεων. Επιπλέον, κάνει για το «Πρώτο Θέμα» δύο σκιτσογραφίες, αποτυπώνοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος βλέπει την κατάσταση στην Κερατέα. Στα 70 του χρόνια στήνεται στα οδοφράγματα της Λαυρίου, φωνάζει συνθήματα για τον περιβόητο ΧΥΤΥ της Κερατέας και ταυτόχρονα τρέχει να γλιτώσει από τα δακρυγόνα. Παρόλο που το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς πάνω από την περιοχή που γίνονται τα επεισόδια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει περάσει το βράδυ του στον δρόμο, κάνοντας βάρδια, όπως άλλωστε κάνουν εναλλάξ όλοι οι κάτοικοι της Κερατέας.

Το σπίτι του κ. Ορνεράκη βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο στην περιοχή της Κερατέας. Για να φτάσει κανείς ως εκεί πρέπει να περάσει από τα έξι μπλόκα αστυνομικών, να δώσει την ταυτότητα του για εξακρίβωση στοιχείων, να γνωστοποιήσει τον λόγο για τον οποίο βρίσκεται στην περιοχή, να δηλώσει το όνομα του κατοίκου τον οποίο θέλει να επισκεφτεί και να αποκαλύψει τον λόγο της επίσκεψης. «Κανείς δεν καταλαβαίνει αυτή τη στάση της Αστυνομίας», μας λέει ο κ. Ορνεράκης. «Φυλάνε την περιοχή χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Η έκταση στην οποία θέλουν να φτιάξουν τη χωματερή είναι μία όαση. Πράσινο, δέντρα και τρεχούμενα νερά παντού. Μπορεί η απόφαση να πάρθηκε πριν από 20 χρόνια, όταν η Κερατέα δεν ήταν τόσο πυκνοκατοικημένη, αλλά δεν θα έπρεπε τώρα να επαναπροσδιορίσουν τους όρους για την κατασκευή μιας χωματερής; Εδώ μιλάμε για 30.000 κατοίκους».

-Εσείς τι προτείνετε δηλαδή; Εφόσον τα σκουπίδια, ακόμα και των κατοίκων της Κερατέας, καταλήγουν στην περιοχή των Λιοσίων, η οποία εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, τι πρέπει να γίνει;

Είναι καιρός κάποιοι να ξυπνήσουν. Κανένας πολιτικός από την κυβέρνηση, ούτε καν η κυρία Μπιρμπίλη, δεν έχει επισκεφτεί την Κερατέα για να δει που είναι αυτή η περιβόητη έκταση την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε χωματερή. Αν την έβλεπε, ίσως άλλαζε γνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως η χωματερή των Λιοσίων είναι η λύση στο πρόβλημα όλων. Γιατί και εκεί οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Εφόσον θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα, θα ήταν καλύτερα αν ακολουθούσαμε τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, βάσει των οποίων όλοι πληρώνουν για τα σκουπίδια τους, τα οποία καταλήγουν σε ειδικά εργοστάσια κομποστοποίησης και μετατρέπονται σε λίπασμα.

-Πιστεύετε πως εσείς, οι κάτοικοι της Κερατέας, θα τα καταφέρετε;

Η χωματερή δεν θα γίνει. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Μας κατηγορούν πως κλείνουμε τον δρόμο εφαρμόζοντας δικτατορικούς τρόπους, ενώ, από την άλλη, η Αστυνομία μας περιφρουρεί και δεν μας αφήνει όχι μόνο να πάμε στα σπίτια μας, αλλά και να δεχτούμε επισκέψεις. Έζησα τη χούντα. Αλλά σαν αυτό εδώ, στην Κερατέα δεν το έχω ξαναζήσει.

-Γιατί μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία αντιπροσωπεία των κατοίκων να ζητάει συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος;

Διότι πολύ απλά δεν δέχονται να κάνουν καμία συζήτηση μαζί μας. Μας έχουν επιβάλει την άποψη τους χωρίς να δέχονται καμία συζήτηση.