Quantcast

Λέσβος: Κύματα προσφύγων - Έρευνα για το θάνατο νεαρού μετανάστη

Ένας νεαρός μετανάστης έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής ανδρών της Frontex με οπλοφόρους διακινητές στη Σύμη. Χιλιάδες οι μετανάστες στη Λέσβο. (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό στο ανατολικό Αιγαίο. Οι διακινητές χωρίς κανένα ενδοιασμό μεταφέρουν σε καθημερινή βάση, με κάθε μέσο από τα τουρκικά παράλια χιλιάδες ψυχές προς τα ελληνικά νησιά. Το δράμα έφθασε το Σάββατο στην κορύφωσή του με την απώλεια μιας ανθρώπινης ψυχής.

Ένας νεαρός μετανάστης έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής ανδρών της Frontex με οπλοφόρους διακινητές. Το τραγικό περιστατικό συνέβη χθες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σύμης ανάμεσα σε σκάφος του λιμενικού και σε πολυτελές σκάφος που διακινούσε μετανάστες.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα όταν θαλαμηγό σκάφος με τρεις διακινητές που μετέφερε περίπου 70 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μαραθούντα της Σύμης, προσπάθησε να εμβολίσει Λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος της Frontex και να διαφύγει επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Όπως ανέφερε το Λιμενικό Σώμα, ένας από τους Τούρκους διακινητές, κατά δήλωσή του, επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου.

Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου ενώ για το περιστατικό ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης ενημέρωσε την Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

«Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και το γνωρίζουν πολύ καλά, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, για να υπερασπίσουν και να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους, θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης με αφορμή το τραγικό περιστατικό.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, κατά την εξέλιξη της επιχείρησης καταδίωξης και της προσπάθειας ακινητοποίησης του Θ/Γ από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και σκάφος της Λεττονικής συνοριοφυλακής της δύναμης FRONTEX, οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το Λεττονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο.

Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικώς ο Ιατρός τον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου.

Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Χρήστου Ζώη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο Περιφερειακός Διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

Κατά κύματα αποβιβάζονται οι μετανάστες στη Λέσβο

Την ίδια ώρα η πίεση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη Λέσβο από την είσοδο μεταναστών είναι ασφυκτική. Μόνο χθες στο νησί έφτασαν περισσότερα από 4.000 άτομα. Οι τοπικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι στη νησί αποβιβάστηκαν περισσότεροι από 4.000 μετανάστες, με 100 περίπου φουσκωτές βάρκες.



Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση, η πολιτεία δείχνει ανήμπορη να βάλει ένα φρένο σε αυτό το φαινόμενο.



Η κατάσταση στη Λέσβο είναι εκρηκτική, με τους κατοίκους του νησιού και ιδιαίτερα των κατοίκων της πόλης να ασφυκτιούν, βλέποντας την πόλη τους, να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο καταυλισμό μεταναστών.

Νέο δρομολόγιο μεταναστών προς τον Πειραιά

Στο μεταξύ, τα δρομολόγια του επιβατηγού «Ελ.Βενιζέλος» μεταφέροντας μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά συνεχίζονται καθημερινά. Το πλοίο έδεσε χθες το απόγευμα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αποβιβάζοντας ακόμα 2.488 μετανάστες. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό το σταθμό του τρένου.