Quantcast

Με το βλέμμα στις Αριστοτελικές Ερευνες

Από 23 έως 28 Μαΐου το Παγκόσμιο Συνέδριο του ΑΠΘ "Αριστοτέλης 2400 χρόνια". Προβληματισμός των διοργανωτών για μη συμπερίληψη του συνεδρίου σε σχετική λίστα εκδηλώσεων του υπ.Παιδείας.
Εικοσιπέντε εκ των σημαντικότερων σε παγκόσμια κλίμακα Αριστοτελιστές, 300 ομιλητές από 40 χώρες και 700 σύνεδροι θα συναντηθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο "Αριστοτέλης 2400 χρόνια", που διοργανώνει έως τις 28 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος.

"Στόχος του συνεδρίου είναι να προβάλει την οικουμενική ακτινοβολία του έργου του Μακεδόνα Φιλοσόφου Αριστοτέλη και να προωθήσει τη μελέτη όλων των πτυχών του αριστοτελικού έργου, ως το κατεξοχήν παράδειγμα της διεπιστημονικής γνώσης, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγει στον 21ο αιώνα για μία βαθύτερη κατανόηση των ιδεών και των προβλημάτων της εποχής μας".

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η Δήμητρα Σφενδόνη- Μέντζου, καθηγήτρια Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, το οποίο και έλαβε προ τριετίας τη σχετική πρωτοβουλία να ανακηρυχθεί το 2016 από την Unesco "Επετειακό Έτος Αριστοτέλη".

"Πρόκειται για ένα γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας, το οποίο έχει αναπτύξει μέχρι τώρα μία τεράστια δυναμική, πολύ ανώτερη από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στη χώρα ή στο εξωτερικό", σημείωσε η κ. Σφενδόνη- Μέντζου.

Η ίδια εξέφρασε "μεγάλη έκπληξη" των διοργανωτών, για το ότι "πριν από λίγες μέρες, όταν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πελεγρίνης ανακοίνωσε το πρόγραμμα εκδηλώσεων, που προγραμματίστηκαν να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας στο Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, διαπιστώσαμε ότι το δικό μας Παγκόσμιο Συνέδριο Αριστοτέλης 2400 Χρόνια απουσιάζει από τη λίστα, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και διερωτόμαστε γιατί".

"Η διεπιστημονικότητα του αριστοτελικού έργου στο επίκεντρο"

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει τη στήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών, καθώς και της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco.

Οι θεματικές ενότητες που, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αποτελούν τον κύριο κορμό του συνεδρίου είναι επτά:

-Φιλοσοφία της Φύσης, σύμφωνα τα θέματα που υπάρχουν στο αριστοτελικό έργο και ειδικότερα Φυσική, Βιολογία, Ψυχολογία, Αστρονομία, Μετεωρολογία.
-Φιλοσοφία της ανθρώπινης πράξης, με ειδικότερα θέματα ηθική, πολιτική, ρητορική, ποιητική.
-Πρώτη Φιλοσοφία και Μεταφυσική με επιμέρους θέματα οντολογία, κοσμολογία , θεολογία
-Θεωρία του θεωρείν του νοείν με ειδικότερα θέματα Λογική, Γνωσιοθεωρία, Μέθοδοι Έρευνας
-Μετάδοση, Έκδοση, Γνησιότητα διαφόρων αριστοτελικών έργων
-Ο Αριστοτέλης στην Ιστορία της Φιλοσοφίας: Προκάτοχοι, Σύγχρονοι, Αριστοτελική Παράδοση
-Αριστοτέλης και Σύγχρονη Σκέψη, η τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει όλα τα θέματα των ενοτήτων υπό την οπτική των νέων ιδεών και ανακαλύψεων των επιστημών και όσων συμβαίνουν στον χώρο τη ηθικής και πολιτικής.

"Ακολουθώντας τον Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα"

Ακολουθώντας τους τύπους διδασκαλίας του Αριστοτέλη, δηλαδή τους ακροαματικούς εξωτερικούς λόγους που συνήθιζε να δίνει, θα διοργανωθούν στα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα παράλληλες με το κεντρικό πρόγραμμα εκδηλώσεις, ανοιχτές στο ευρύ κοινό ώστε, προκειμένου όπως εξήγησε η κ Σφενδόνη- Μέντζου "να προβάλλουμε τις ιδέες του Αριστοτέλη για την πολιτική, την ηθική, τις αξίες, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τις έννοιες της πόλης και του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης".

Στην ίδια λογική, σε όσους δε μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες του συνεδρίου και να έχουν μία ουσιαστική γνωριμία με το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου θα δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν ως ακροατές στο πρόγραμμα μέσω Live media και να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Στην εναρκτήρια τελετή παρούσα θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, καθηγητής Αστροφυσικής Ιωάννης Σειραδάκης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία πρόκειται σύντομα να παρουσιάσουν ειδική έκδοση γραμματοσήμων που θα απεικονίζουν τον Αριστοτέλη, τον Αριστοτέλη με δάσκαλό του Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη με τον μαθητή του Μέγα Αλέξανδρο. Μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου στη Ροτόντα.