Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής η καινούργια πτέρυγα.
Μία νέα πτέρυγα απέκτησε το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, στην οποία φιλοξενούνται σπάνιες εκδόσεις από τη Βενετία του 16ου και 17ου αιώνα, γκραβούρες εποχής, δωρεές του ιδιώτη Κώστα Τζωρτζάκη, αλλά και λιθογραφίες και χαλκογραφίες από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που απεικονίζουν το λιμάνι των Χανίων και περιγράφουν με γλαφυρότητα την ιστορία της πόλης και προέρχονται από ξένα έντυπα της εποχής, τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας έγιναν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του Μουσείου και όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής και δημιουργός του, Γιάννης Γαρεδάκης, η νέα πτέρυγα θα φέρει το όνομα του Κώστα Τζωρτζάκη.
Ο κ. Γαρεδάκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ίδιου, της συζύγου του και των συνεργατών του για την ίδρυση του Μουσείου, επισημαίνοντας ότι όλα έγιναν με πολύ κόπο, με χρήματα της οικογένειάς του και χωρίς καμία χρηματοδότηση από την πολιτεία.
«Το ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της τυπογραφίας σε αυτό το πέρασμα των δέκα χρόνων φαντάζει με ταξίδι δίχως τέλος», είπε ο κ. Γαρεδάκης και αναφέρθηκε στη μεγάλη αναγνώριση και επισκεψιμότητα του Μουσείου καθώς και στις πολλές εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις που γίνονται σε αυτό όπως διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.
Στην εκδήλωση παρόντες μεταξύ άλλων ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βάγια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, καθώς και οι δήμαρχοι, Χανίων Τάσος Βάμβουκας και Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας πτέρυγας έγινε και η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας «Ιστορία της Γραφής και των γραφικών τεχνών» από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης-τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Επίσης παρουσιάστηκαν μια πρωτότυπη μελέτη για το χαρτί, με αφορμή τα βιβλία «Ιστορία του Χαρτιού», των Μαρίνου Βλέσσα και Μαρίας Μαλακού που περιγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες και «Σούε Τάο» των Li-Ling Hsiao και Μαρίνου Βλέσσα που αφηγείται τη θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα, περίπου το 800 μΧ. Και τα δύο βιβλία είναι των εκδόσεων «Αιώρα».
Ακόμα, παρουσιάστηκαν τα συλλεκτικά φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων που φέρουν ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας την 17η Μαΐου 2015 και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛΤΑ ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Κατά την εκδήλωση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρουσιάστηκε και το νέο πωλητήριο του Μουσείου από όπου ο επισκέπτης μπορεί να προμηθεύεται αναμνηστικά, καθώς και βιβλία-εκδόσεις του Μουσείου.