Οι στόχοι είναι συμφωνημένοι απαντά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Απολύθηκαν 100 επίορκοι σε ένα μήνα.
Την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το νέο κύμα κινητικότητας, η τρόικα αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα της αύξησης του αριθμού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Το προαναγγέλλουν μάλιστα και στην έκθεση τους. Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχαν θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν αλλά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε απαντήσει αρνητικά. Συνεργάτες του μάλιστα σημείωναν με νόημα, πως οι στόχοι είναι συμφωνημένοι.Σήμερα λήγει και η προθεσμία που έχει δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων προκειμένου να στείλουν τις λίστες ώστε να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Τα κριτήρια αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα μέχρι την Παρασκευή.
Μέσα σε δύο μήνες οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων
Με εγκύκλιο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών από τα πειθαρχικά συμβούλια προκειμένου άμεσα να εκδίδονται οι αποφάσεις για δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει ήδη αλλαγή στο κλίμα αδράνειας και ατιμωρησίας των προηγούμενων ετών κάτι που επιτεύχθηκε μέσω της επανεκκίνησης των πειθαρχικών διαδικασιών.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα χρόνο (Ιουν. 2012-Ιουν. 2013) ασκήθηκαν από τις Εισαγγελικές Αρχές ποινικές διώξεις σε 500 υπαλλήλους (για 1.000 αδικήματα), όταν μέσα σε 5 χρόνια (2007-2011), είχαν ασκηθεί αντίστοιχες ποινικές διώξεις σε μόλις 540 υπαλλήλους (για 1.100 αδικήματα).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2013 βρίσκονταν υπό εξέταση στα Πειθαρχικά Συμβούλια (Α’ & Β’ βαθμού) 2.127 υποθέσεις.
Στο τέλος Ιουνίου 2013 βρίσκονταν υπό εξέταση 1.920 υποθέσεις καθώς στο μεσοδιάστημα μεταξύ Μαρτίου – Μαΐου προστέθηκαν νέες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα εξετάστηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια, περίπου 500 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 350 στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι υπόλοιπες 150 στo Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2013.
Σχηματικά, ο μέσος ρυθμός εξέτασης υποθέσεων στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στο Δευτεροβάθμιο 50.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, μόνο τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013) ανέρχεται σε 993.