Quantcast

Ποινή φυλάκισης 20 ετών στον Ακη - Δημεύουν την περιουσία του

(ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ-VIDEO) Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και επέβαλε κάθειρξη 20 ετών στον πρώην υπουργό.


Στην φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, σύμφωνα με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση, Άκης Τσοχατζόπουλος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος και Αρετή Τσοχατζοπούλου θα παραμείνουν στη φυλακή μετά τις ποινές κάθειρξης που τους επιβλήθηκαν.

Ο μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενος Αστέριος Οικονομίδης θα αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα.

Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση επί των αναστολών ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερη η Αρετή Τσοχατζοπούλου τονίζοντας ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και ότι η μητέρα της Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου είναι σοβαρά άρρωστη και δεν μπορεί να τα φροντίζει.
Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Επίσης, δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία όλων των καταδικασθέντων, ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό του ενός εκατ. ευρώ. 500.000 ευρώ πρέπει επίσης να καταβάλλει ο Γιάννης Σμπώκος και από 100.000 όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, εκτός από τους Παναγιώτη Σταμάτη, Φώτη Αρβανίτη, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου και Νίκο Καρατζά, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ζήγρας: Ζητώ συγνώμη από τον Ελληνικό και Κυπριακό λαό

Αναλυτικά οι ποινές για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους:

- Στον Αστέριο Οικονομίδη 12 χρόνια
- Στην Ευφροσύνη Λαμπροπούλου 13 χρόνια
- Στον Νίκο Ζήγρα 6 χρόνια
- Στον Γιώργο Σαχπατζίδη 13 χρόνια
- Στον Γιάννη Σμπώκο 16 χρόνια
- Στη Μαρία-Ταλλίτα Τσεκούρα 10 χρόνια
- Στον Νίκο Γεωργουλάκη 10 χρόνια
- Στον Οράτιο Μελά 10 χρόνια
- Στον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη 10 χρόνια
- Στον Γιώργο Κωνσταντάτο 10 χρόνια
- Στον Παναγιώτη Σταμάτη 6 χρόνια
- Στην Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 χρόνια
- Στον Φώτη Αρβανίτη 6 χρόνια
- Στον Νίκο Καρατζά 6 χρόνια.

Νωρίτερα, την ενοχή του πρώην υπουργού και άλλων 16 συγκατηγορουμένων του -ανάμεσά τους η σύζυγός του Βίκυ, η κόρη του Αρετή και ο Γιάννης Σμπώκος- στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποφάσισε το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Δεν κρίθηκαν ένοχοι οι δικηγόροι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης, για τους οποίους οι εισαγγελείς Γ. Αδειλίνη και Π. Παναγιωτόπουλος είχαν ζητήσει απαλλαγή λόγω αμφιβολιών.Αναλυτικά η απόφαση που ανέγνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης:

Το δικαστήριο ερευνώντας παρεμπιπτόντως και το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου αποφάνθηκε ότι τελέστηκε το έγκλημα υπό την ιδιότητα του ζητώντας υπόσχεση ωφελημάτων από το 97 ως το 2001 για την ανάθεση των υποβρυχίων και TOR m1.

Αποδείχτηκε πλήρως η στοιχειοθέτηση της πράξης της νομιμοποίησης για τους παρακάτω κατηγορούμενους. Το συνολικό ποσό που διακινήθηκε είναι τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ το οποίο του καταβλήθηκε τμηματικά από 1997 ως 2007 είτε δια τρίτων όπως: Μπέλτσιος, Αβατάγγελος, Ζήγρας, Μιχαηλίδης, Φουάντ, Ματαντός και Σμπώκος, είτε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, είτε μέσω εσωχώριων ή εξωχώριων εταιριών.

Ένοχοι για κατ’ εξακολούθηση νομιμοποίηση εσόδων από το έγκλημα που διέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος της παθητικής δωροδοκίας κατ´ εξακολούθηση κρίθηκαν:

Άκης Τσοχατζόπουλος: κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Αστέριος Οικονομίδης: κατ’επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου: κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας

Νίκος Ζήγρας: από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

Γεώργιος Σαχπατζίδης: από κοινού κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση

Αρετή Τσοχατζοπούλου: κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα από κοινού και κατά μόνας

Βίκυ Τσοχατζόπουλου: κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατ’α μόνας και κατ’ επάγγελμα

Ιωάννης Σμπώκος: κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας και κατ’ επάγγελμα

Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και από κοινού.

Νίκος Γεωργουλάκης: κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

Παν. Σταμάτης: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Οράτιος Μελάς: κατ’επάγγελμα

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: κατ’ επάγγελμα

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Φώτης Αρβανίτης: κατ’εξακολούθηση και από κοινού

Νικόλαος Καρατζας: κατ´εξακολούθηση και από κοινού

Γεώργιος Κωνσταντάτος: κατ´εξακολούθηση και κατ´επάγγελμα

Αθώοι οι Παντ. Ζαχαριάδης και Σπ. Χατζηνικολάου αθώοι λόγω αμφιβολιών.

Όσοι έχουν κατ´επάγγελμα τιμωρούνται με 10-20 χρόνια κάθειρξης

Όσοι δεν έχουν με 5-10 χρόνια φυλάκιση.

Σε λίγες ώρες αναμένεται, τελικά, να ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων για τους 17 κηρυχθέντες ενόχους στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου.Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, το δικαστήριο αθώωσε δυο κατηγορούμενους λόγω αμφιβολιών και κήρυξε ενόχους τους υπόλοιπους 17 με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Δεκατρείς από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι με την επιβαρυντική περίσταση ότι διέπραξαν την πράξη κατ’ επάγγελμα. Η απόφαση επί των ποινών αναμένεται αύριο.

Λίγες ώρες πριν από την απόφαση για τον Άκη

Ευχήθηκαν ισόβια για τον Άκη

Εισαγγελέας σε Άκη: Πήρες τόσες μίζες που έχασες τον λογαριασμό

«Θύμα του Τσοχατζόπουλου η Λαμπροπούλου»

Αρετή: Επέλεξε τον δρόμο της Αντιγόνης