Quantcast

Σάλος από την εξάρθρωση κυκλώματος στην Θεσσαλονίκη

ΔΕΙΤΕ VIDEO με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας. Πως έφτασε το ΣΔΟΕ στα ίχνη εγκληματικών οργανώσεων. 53 Άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν ξεχωριστά, ωστόσο υπήρχαν επαφές μεταξύ τους τόσο λόγω του κοινού αντικειμένου και πεδίου δράσης όσο και των κοινών θυμάτων. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εκ των πενήντα τριών συνολικά συλληφθέντων με τη διαδικασία του αυτοφώρου, οι πέντε αφορούν σε αρχηγικά στελέχη και οι υπόλοιπες 48 κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Η δράση των τεσσάρων οργανώσεων ξεπερνά τη δεκαετία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Για αυτοκάθαρση του ΣΔΟΕ έκανε λόγο ο Βενιζέλος

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω αγορασμένων δελτίων του ΟΠΑΠ. Όπως ανέφερε ο κ. Παζαρλής, υπάρχει η περίπτωση ενός μόνο ατόμου που έχει «ξεπλύνει» χρήματα αγοράζοντας 2,032 δελτία ΟΠΑΠ. 

 

 Η 1η Εγκληματική Οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη. Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ.

Η 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιήθηκε στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων. Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ.



Η 3η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες.

Η 4η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία (33).



Το απόγευμα της Τετάρτης οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν ενώπιον του ανακριτή. Πέντε πρόσωπα από τους 53 που προσήχθησαν, θεωρούνται από αστυνομικές πηγές ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο Χρ. Παπαχατζής, ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, ο δημοσιογράφος Γ. Φερέτης, ο επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων Μ. Καραμπέρης, ένας εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη αλλά και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και αστυνομικοί.

Δείτε  video από την προσαγωγή των συλληφθέντων στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης



Πως δρούσε η οργάνωση


Όπως προκύπτει από την έρευνα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα για παροχή προστασίας από μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά. Παράλληλα, δραστηριοποιούνταν και σε υποθέσεις τοκογλυφίας. Παρείχαν χρηματικά ποσά ως δάνεια σε ιδιώτες με υπέρμετρους τόκους και όρους. Τα χρήματα που λάμβαναν τα ξέπλεναν μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν, έναντι χρηματικής αμοιβής. Για αυτό το λόγο ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.



Πως έφτασαν στα ίχνη της οργάνωσης

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ, στις 26/5/2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στο ΣΔΟΕ Κ. Μακεδονίας προκειμένου να συνδράμει στην άρση φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.



Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εντοπιστεί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία και έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ σε μετρητά, ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων και διάφορα έγγραφα.

Στην υπόθεση για τον εντοπισμό των μελών της εγκληματικής οργάνωσης όλα δείχνουν πως πήρε μέρος και η ΕΥΠ καθώς στα χέρια των αρχών βρίσκεται υλικό από εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων όπως επίσης και επίσημες καταγγελίες των θυμάτων του κυκλώματος.