Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Απήγαγαν κι απέλασαν Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα

O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για...
O ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για «την απαγωγή και την παράδοση ενός Τούρκου πολίτη στις τουρκικές Αρχές» και ενώ είχε ξεκινήσει διαδικασία για την παροχή ασύλου στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Σε σχετική μακροσκελή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανή, γκαγκστερικού τύπου απαγωγή και απέλαση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα» και κατηγορεί την κυβέρνηση για «επιλογή καταπάτησης των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες και την υποταγή Σαμαρά στους εκβιασμούς του Ερντογάν».

Περιγράφοντας τα γεγονότα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο 26χρονος Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά απήχθη με γκανγκστερικό τρόπο το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013 στην οδό Σόλωνος, στην Αθήνα, από "αγνώστους" και μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο σε άγνωστο σημείο». Μετά το περιστατικό, έγινε καταγγελία στην αστυνομία. Ο Τούρκος πολίτης, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει θύμα βασαστηρίων στην Τουρκία, ενώ προ ολίγων εβδομάδων είχε αποστείλει γραπτό αίτημα προς την Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να καθορισθεί η ημερομηνία προσέλευσής του με σκοπό να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Όπως κατάγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, «υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι οι δράστες ήταν αστυνομικοί, αν και δεν έφεραν στολή, και το αυτοκίνητο, με το οποίο μεταφέρθηκε, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα ανήκε στη δύναμη της Αστυνομίας, αν και δεν είχε σαφή υπηρεσιακά διακριτικά. Αμέσως σχεδόν το γεγονός της απαγωγής δηλώθηκε επισήμως στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ενώ από το πρωί της επόμενης μέρας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων και δικηγόροι προέβησαν σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις, παραστάσεις και εκκλήσεις προς τις αρμόδιες Αρχές και δημοσιοποίησαν το γεγονός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «μέχρι και το Σάββατο το πρωί η Ελληνική Αστυνομία διαβεβαίωνε κατηγορηματικά και … υπεύθυνα (;) ότι "καμία τέτοια προσαγωγή ή σύλληψη δεν έγινε από την υπηρεσία", ότι "κανένα όχημα της ΕΛ.ΑΣ", με τα δημοσιοποιημένα στο μεταξύ στοιχεία, "δεν χρησιμοποιήθηκε για τέτοια αποστολή", και ότι "σε κανένα κατάστημα της ΕΛ.ΑΣ." (αστυνομικό τμήμα, ΓΑΔΑ, κέντρο κράτησης ή οπουδήποτε αλλού) "δεν κρατείται ο Τούρκος υπήκοος Μπουλούτ Γιαϊλά"».

Στη συνέχεια αναφέρει πως το Σάββατο το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι: «Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, πολιτικός πρόσφυγας με επισήμως καταγεγραμμένη πρόθεση κατάθεσης αιτήματος προς την Ελληνική Δημοκρατία για την παροχή ασύλου, φυγαδεύτηκε χωρίς καμία επίσημη ή νόμιμη διαδικασία, παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές και ήδη κρατείται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κωνσταντινούπολη! Όπως ο ίδιος αφηγήθηκε στον συνήγορό του, επιβιβάστηκε βίαια στο πρώτο ΙΧ, από άνδρες που μιλούσαν ελληνικά και στη συνέχεια τον μετεπιβίβασαν σε άλλο ΙΧ, όπου τον συνόδευαν άνδρες που μιλούσαν Τουρκικά και Αγγλικά. Μετά από πολύωρο ταξίδι έφθασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου και παράνομα τα πέρασαν κάτω από τα συρματοπλέγματα και στη συνέχεια έγινε η σύλληψή του στο Αστυνομικό Τμήμα της Ανδριανούπολης!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «την πρωτοφανή αυτή καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας, τόσο εσωτερικής, όσο και διεθνούς. Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει υποκύψει στα πιο αντιδημοκρατικά αιτήματα του Ερντογάν και του σκληρού πυρήνα του τουρκικού κράτους, με άγνωστα ανταλλάγματα. Είναι πρώτη φορά που παραβιάζονται με τόσο βάρβαρο και απίστευτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των προσφύγων και οι διεθνείς συμβάσεις».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επειδή τόσο ο κ. Δένδιας, όσο και το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, αρέσκονται στο να καταφεύγουν σε προπαγανδιστικές κορώνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει -δήθεν- τη χώρα "ξέφραγο αμπέλι", η απαγωγή και παράδοση του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στις τουρκικές Αρχές, αποδεικνύει ποιοι έχουν μετατρέψει τη χώρα, σε τόπο συνάντησης και συνεργασίας πρακτόρων και μηχανισμών, με τους δήθεν προαιώνιους εχθρούς, όταν πρόκειται για την καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων» και καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον πρωθυπουργό να δώσουν εξηγήσεις για το περιστατικό αυτό.